Hlavní obsah

Allenová skvělým finišem vybojovala zlato v triatlonu

ATÉNY

Překvapivou vítězkou olympijského závodu triatlonistek v Aténách se stala Kate Allenová z Rakouska. Čtyřiatřicetiletá rodačka z Austrálie zdolala po skvělém výkonu v běhu o šest sekund australskou favoritku Lorettu Harropovou. Třetí skončila Susan Williamsová, jedna ze tří Američanek, které se dlouho pohybovaly v čele závodu.

Článek

Harropová se od začátku závodu držela v čele a během prvního ze čtyř cyklistických okruhů se usadila v čele spolu s Američankou Taorminaovou. V posledním kole pak Australanka nasadila k velkému trháku a do běžecké části šla s náskokem 17 sekund na trio Američanek Taorminaová, Williamsová a Lindquistová.

Ještě na začátku posledního, 3300 m dlouhého běžeckého okruhu Australanka bezpečně vedla a zdálo se, že si běží pro zlato. Na druhém místě se usadila Williamsová, Lindquistová držela bronz, naopak Taorminaové vzal cyklistický únik hodně sil a začala se propadat.

Zcela nečekaně se na čelo závodu začala dotahovat Rakušanka Allenová. Nejprve suverénně zabrala bronzovou příčku, vzápětí předstihla druhou Williamsovou a 200 m před cílem nasadila k mohutnému finiši a prohnala se kolem bezmocné Harropové, která na její nástup nedokázala zareagovat a zbyla na ní stříbrná medaile.

Z Češek nejlepší Radová

Z českého tria si vedla nejlépe Lenka Radová, která obsadila 26. místo se ztrátou pěti minut a 11 sekund a zaostala za svými ambicemi. Přesto o tři příčky vylepšila výkon Renaty Berkové ze Sydney. Berková dnes doběhla na 32. místě. Lucie Zelenková, která se na olympiádu dostala na poslední chvíli jako náhradnice, ze závodu odstoupila v cyklistické části.

Navzdory časnému startu absolvovaly triatlonistky 1500 metrů plavání v Jónském moři, 40 km jízdy na kole a deset kilometrů běhu ve značném vedru.

TRIATLON - ženy
1. Allenová (Rak.)2:04:43 hod.
2. Harropová (Austr.)+ 6
3. Williamsová (USA)+ 25
4. Smetová (Bel.)+ 52
5. Cortassaová (It.)+ 1:01
6. Dillonová (Brit.)+ 1:17
7. Burgosová (Šp.)+ 1:18
8. Fernandesová (Portug.)+ 1:31
...
26. Radová (ČR)+ 5:11
32. Berková (ČR)+ 7:07
Zelenková (ČR)nedokončila

Reklama