Hlavní obsah

Dopingoví komisaři prý Fazekase obtěžovali, chce zlato zpět

ATÉNY

Až k mezinárodnímu arbitrážnímu soudu se chce odvolat maďarský diskař Róbert Fazekas, aby získal zpět zlatou olympijskou medaili. Ta mu byla odebrána poté, co porušil pravidla při dopingové kontrole po soutěži. Podle vedení maďarské výpravy se Fazekas nepokusil o podvod, ale opustil místnost určenou pro odběry vzorků moči.

Článek

Podle informací řecké televize Mega se Fazekas při kontrole pokusil podstrčit dopingovým komisařům cizí vzorek moči, ale byl přistižen. Maďarští funkcionáři a generální sekretář Mezinárodní atletické federace IAAF István Gyulai však tuto zprávu popřeli. Fazekas byl prý potrestán za to, že místnost pro odběr dopingového vzorku opustil, aniž by vyprodukoval požadované množství a tím porušil regule.

Pravidla striktně sportovcům nařizují, že nesmí místnost opustit, dokud neposkytnou dostatek moči pro analýzu. Mluvčí maďarského olympijského výboru Dezsö Vad tvrdí, že diskaře během odběru komisaři soustavně inzultovali.

Fazekas se naštval a odešel

"Chytali ho za pohlavní orgány a hrabali se mu v zadku. Proto naštvaný Fazekas opustil dopingovou místnost. Dá se to považovat za porušení pravidel, ale polehčující okolností může být fakt, že se k němu komisaři chovali násilně," řekl Vad maďarským médiím.

Fazekas byl na dopingové zkoušce po svém pondělním vítězství do tří hodin do rána a podle agentury SID poskytl jen třetinu z požadovaného množství vzorku. I z něj se však dal udělat rozbor a člen lékařské komise MOV Jenö Kamuti údajně potvrdil, že výsledek analýzy byl negativní.

Potrestaný maďarský diskař, který soutěž vyhrál v olympijském rekordu 70,93 metru, chce na čtvrtek svolat v Szombathely tiskovou konferenci. Zlatou medaili už v úterý večer po Fazekasově diskvalifikaci převzal Virgilijus Alekna a na Olympijském stadionu na jeho počest zněla litevská hymna.

Reklama