Hlavní obsah

Brejchová do finále prvním pokusem, ostatní neuspěli

ATÉNY

Jediný hod stačil Nikole Brejchové k postupu do pátečního olympijského finále soutěže oštěpařek. Česká rekordmanka poslala napoprvé oštěp do vzdálenosti 64,39 metru čili o 339 centimetrů za hranici kvalifikačního limitu. Oštěpařské kolegyně Špotáková a Klimešová naopak nepostoupily a kvalifikací neprošli ani tyčkaři Janáček a Ptáček a běžec Šneberger.

Článek

Daleko k 61 metrům měly české oštěpařky Barbora Špotáková a Jarmila Klimešová a jejich olympijská premiéra pro ně skončila. Obě měly jasno už po skončení skupiny A, protože hody pod 59 metrů jim už po polovině kvalifikace nestačily ani na nejlepší dvanáctku.

Kvalifikací neprošli ani oba čeští tyčkaři. Štěpán Janáček se přehoupl jen přes 530 centimetrů, a neuspěl ani Adam Ptáček. Halový vicemistr světa zdolal 550 centimetrů, po prvním nezdaru na 560 si nechal další pokusy na další výšky, ale už se pouze jednou neúspěšně rozběhl proti laťce ve výšce 565; poté ze soutěže odstoupil.

Ke startu v druhé disciplíně na olympiádě se odhodlal mílař Michal Šneberger. Na osmistovce skončil v osmém rozběhu pátý časem 1:47,89 a byl z dalších bojů vyřazen.

Na finále nedosáhla ani Denisa Ščerbová, jež v dálkařské kvalifikaci obsadila výkonem 639 centimetrů až 25. místo. Na finále stačilo skočit 655 centimetrů.

Reklama