Hlavní obsah

Triatlonistům se nedařilo, vyhrál Carter

ATÉNY

Čeští triatlonisté v Aténách na bronzovou medaili Jana Řehuly z olympijských her v Sydney nenavázali. Filip Ospalý přišel v plavání o brýle a po zaváhání v cyklistice skončil na 29. pozici, Martin Krňávek doběhl na 42. místě. O dvojnásobný novozélandský triumf se postarali Hamish Carter a Bevan Docherty. Třetí skončil Švýcar Sven Riederer.

Článek

Bývalý mistr Evropy Ospalý i vítěz tří závodů Světového poháru Krňávek před startem patřili do početné skupiny kandidátů na medaili, ale nakonec k ní měli daleko. "Byl to spravedlivý závod, ale bohužel pro české barvy ne moc šťastný," řekl v cíli Ospalý. Kontakt s čelem závodu česká dvojice ztratili už v úvodní plavecké části, kterou vyhrál suverénně Američan Andy Potts, jenž pak ale do dalšího boje o přední příčky nepromluvil.

Plavání začalo pro Ospalého smolně. Po dvou stech metrech ho Francouz Carl Blasco trefil loktem mezi oči a připravil ho o plavecké brýle. "Ztrácel jsem orientaci, protože plavání bez brejliček v moři jsem netrénoval," řekl Ospalý ironicky.

Carter šel po kole do vedení

Na náročné cyklistické trati se pole 49 triatlonistů rozpadlo do mnoha skupin, mezi kterými byly značné rozdíly. Do čela se díky nejrychlejší jízdě na kole posunul třiatřicetiletý Carter, který zvládl 40 kilometrů s těžkým stoupáním jen těsně nad hodinu.

Ospalý se držel ve skupině, která se pod kopcem roztrhala a on zůstal v té poslední. "Tam jsem asi zaváhal, že jsem do toho nešel sám na vlastní pěst a spoléhal, že to ve skupině dorazíme," řekl brněnský triatlonista. Večer před závodem spadl z kola, odřel se a ve sjezdu měl trochu respekt. "To mi nevadilo," řekl. Posunul se o čtyři místa, ale na čelo ztrácel při výběhu téměř pět minut.

Krňávek vybíhal z depa na desetikilometrovou trať s ním, ale v závěrečné disciplíně odpadl. Místo útoku na elitní desítku výrazně zaostal za třináctým místem ze Sydney. "Rozhodovala cyklistika. V prvním výjezdu jsem se zatavil a trvalo mi dvě kola, než to ze mě trošku spadlo. To už bylo na cokoliv pozdě, pak už jsem jenom běžel, abych dokončil," řekl Krňávek.

Ospalému chyběla jiskra

Ospalý, jenž před čtyřmi lety kvůli skřípnutému nervu závod vzdal, se šestnáctým časem v běhu vmáčkl do třicítky. "Ani ten běh nebyl excelentní, nebyla sice žádná krize, ale chyběla tomu jiskra, Je to zklamání," řekl Ospalý.

Carter porazil díky nástupu 500 metrů před cílem o osm sekund úřadujícího mistra světa Dochertyho a potvrdil post jedničky světového žebříčku. Vítězstvím si spravil chuť po krachu v Sydney, kde doběhl až šestadvacátý. Třiadvacetiletý Riederer sice v závěru běhu tempo Novozélanďanů nevydržel, ale po mezinárodních úspěších v juniorských kategoriích dosáhl nejvýraznějšího výsledku mezi dospělými.

Vedle českých reprezentantů neuspěli také další spolufavorité. Mezi poraženými skončili Ospalého tradiční soupeř Španěl Rana, Kazach Gaag, Australan Robertson i Dán Henning, jenž loni na trati ve Vuliagmeni vyhrál předolympijský závod. Obhájce titulu Kanaďan Whitfield doběhl na jedenácté pozici.

TRIATLON
Muži
1. Carter (N. Zél.)1:51:07 hod.
2. Docherty (N. Zél.)+ 8
3. Riederer (Švýc.)+ 25
4. Bennett (Austr.)+ 34
5. Belaubre (Fr.)+ 53
6. Raelert (Něm.)+ 1:28
7. Henning (Dán.)+ 1:30
8. Marceau (Švýc.)+ 1:37
...
29. Ospalý (ČR)+ 6:10
42. Krňávek (ČR)+ 11:47

Reklama