Hlavní obsah

Basketbalistky napodruhé porazily Španělky a jsou páté

Vydařenou odvetu za úvodní zápas v základní skupině sehrály české basketbalistky v pátečním duelu se Španělkami o konečné páté místo. Výběr kouče Jana Bobrovského držel osud utkání pevně v rukou, soupeřkám nedovolil jít do vedení a zaslouženě zvítězil 79:68.

Článek

Český tým o jednu pozici vylepšil vystoupení z Barcelony, kde tehdejší federální tým obsadil šesté místo. Zároveň potvrdil současnou pozici druhého nejlepšího týmu v Evropě: v Aténách se totiž mezi kvartet nejlepších dostaly jen evropské šampiónky z Ruska, jejich čtvrtfinálové přemožitelky.

Češky si v loučení s aténskou olympiádou zřejmě vzaly ponaučení z prvního vzájemného vystoupení, kdy utkání před třinácti dny ztratily až ve smolném závěru. Na nevýrazných a zakřiknutých Španělkách jako by ještě ležel stín těsné čtvrtfinálové porážky s Brazílií; tým Jana Bobrovského od počátku soupeře přehrával a ukázal, že po pátém místu touží víc než Španělky.

Ty se zjevně trápily: nedávaly koše ani z jasných pozic a Bobrovského tým především dokonale vymazal obávané trojkařky v čele s hvězdnou Valdemorovou. Španělky v prvním vzájemném zápase nasázely českému týmu jedenáct trojek, ale dnes se z osmi pokusů v první polovině netrefily ani jednou.

Trpělivost se vyplatila

České basketbalistky trpělivou hrou v útoku postupně zvyšovaly díky vysoké úspěšnosti střelby náskok, nezastavily je ani změny španělské obrany z osobní na zónovou. Po první čtvrtině vedly svěřenkyně kouče Bobrovského o sedm bodů, těsně před poločasem po trojce kapitánky Machové už dokonce o čtrnáct.

Úřadujícím vicemistryním Evropy se povedl i nástup do druhého poločasu, kdy soupeře dvěma trojkami krátce po sobě nalomily Pavlíčková a Machová. V závěru třetí čtvrtiny ale české hráčky nepochopitelně polevily; jejich zdánlivě nedostižný sedmnáctibodový náskok se ztenčil kvůli zbytečným chybám v rozehrávce o pět bodů a hráčky z Pyrenejského poloostrova vycítily poslední šanci na zvrat.

Dirigované znovuzrozenou Valdemorovou se šest minut před koncem přiblížily až na devět bodů, ale český tým v těžké situaci podržely veteránka Hamzová s dnes výbornou Pavlíčkovou na křídle. Ty hrozící krizi bodovým příspěvkem zažehnaly a definitivně zlomily španělský odpor. Češky páté místo na olympiádě uhájily i přesto, že v závěru dohrávaly bez vyfaulovaných opor Večeřové a nejlepší střelkyně Machové.

Ženy - o 5. místo
Česko - Španělsko 79:68 (19:12, 40:29, 57:45)
Body: Machová 22, Večeřová a Pavlíčková po 13, Klimešová 11, Vítečková 8, Hamzová 7, Kulichová 4, Uhrová 1 - Valdemorová 24, Cebrianová, Garciaová, Fernandezová a Palauová po 6, Blancová a Ponsová po 5, Martinezová a Pascuaová po 4, Aguilarová 2. Rozhodčí: Ochrimenko (Rus.), Sean (USA). Fauly: 21:22. Pět chyb: Večeřová, Machová (obě ČR). TH: 22/16 - 23/18. Trojky: 5:0. Diváci: 4650.

Američanky po boji porazily Rusky

Basketbalistky USA jsou prvními finalistkami olympijského turnaje. Na výhru nad Ruskami, přemožitelkami českého týmu ze čtvrtfinále, se však pořádně nadřely a zvítězily 66:62.

Repríza posledního mistrovství světa byla hodně nervózní. Favorizované Američanky si stále udržovaly několikabodový náskok a o své vítězství nad evropskými šampiónkami se musely strachovat až do posledních minut.

Čtyři minuty před koncem ruské basketbalistky snížily na rozdíl dvou bodů, mistryním světa však zajistily relativně klidnější koncovku dva koše Sheryl Swoopesové.

Hráčky USA tak prodloužily svou vítěznou olympijskou sérii na dvaadvacet zápasů a v sobotu se budou snažit o zlatý 'hattrick'. Jedinými pamětnicemi triumfů ze Sydney a Atlanty jsou Lisa Leslieová a Dawn Staleyová, vlajkonoška americké výpravy při zahajovacím ceremoniálu.

Semifinále
USA - Rusko 66:62 (37:33)
Nejvíce bodů: Thompsonová 14, Leslieová a Catchingsová po 11, Griffithová 10 - Ščegolevová 13, Stěpanovová 11, Baranovová a Korstinová po 10.

Reklama

Související témata: