Hlavní obsah

Chorvatští házenkáři trhákem v závěru porazili Německo

ATÉNY

Loni v únoru slavilo Chorvatsko své házenkáře jako mistry světa, tentokrát se může radovat ze zisku olympijského zlata. Finále rozehráli lépe Němci, v poločase ještě o gól vedli, ale finiš měli Chorvaté drtivý. Zápas rozhodl v závěru Nikša Kaleb, který třemi góly dostal světové šampiony do vedení 24:21, na což už Němci nestihli odpovědět a prohráli 24:26.

Článek

Po letošním triumfu na mistrovství Evropy toužili němečtí házenkáři po další trofeji, začátek jim ale nevyšel a první gól dali až v páté minutě. Když však znovu nabyli koncentraci a Fritz chytil dvě sedmičky, utekli soupeři až na rozdíl tří gólů - v 36. minutě na 15:12. Zkušení Chorvaté se nicméně nenechali vyvést z míry.

V 43. minutě tým kolem hlavní hvězdy Džomby znovu otočil skóre na 18:17 ve svůj prospěch a pět minut před koncem finále Chorvati rozhodli. Při dvouminutovém trestu pro německého kapitána Baura se jim podařily dvě rychlé akce ze středu brankoviště až do křídla a na jejich konci byl vždy Kaleb. Když ztrátu míče Němců vzápětí potrestal Lackovič, bylo definitivně rozhodnuto.

Chorvati slaví stejně jako před osmi lety v Atlantě znovu olympijské zlato, současnému německému výběru se nepodařilo navázat na triumf tehdejší NDR na olympiádě 1980 v Moskvě. Celým turnajem prošli chorvatští házenkáři bez jediné prohry, jejich nejlepším střelcem ve finále byl Džomba. S devíti góly se mu v německém dresu vyrovnal Kretzschmar.

Na bronzové stupně vítězů vystoupili Rusové, kteří již v sobotu zdolali Maďarsko.

HÁZENÁ - muži, finále
Chorvatsko - Německo 26:24 (11:12)
Chorvatsko: Losert, Šola - Kaleb 3, Balič, Lackovič 3, Zrnič, Vori 3, Dominikovič, Džomba 9/3, Vukovič, Goluza 1, Šprem 3, Spoljarič, Metličič 4.
Německo: Fritz, Ramota - Immel, Stephan 3/1, Baur, Zerbe 2, Zeitz 1, Kehrmann 5, Schwarzer 3, Kretzschmar 9, Petersen, von Behren 1.
Rozhodčí: Hansson, Olsson (oba Švéd.). Sedmimetrové hody: 6/4 - 2/1. Vyloučení: 2:5. Diváci: 10.750.
All Stars olympijského turnaje
Fritz (Něm.) - Garcia (Šp.), Perez (Maď.), Balič (Chorv.), Stefansson (Isl.), Džomba (Chorv.), Schwarzer (Něm.).
Konečné pořadí
1. Chorvatsko, 2. Německo, 3. Rusko, 4. Maďarsko, 5. Francie, 6. Řecko, 7. Španělsko, 8. Korea, 9. Island, 10. Brazílie, 11. Slovinsko, 12. Egypt.

Reklama

Související témata: