Hlavní obsah

Olympijské hry skončily, nashledanou v Pekingu

ATÉNY

Za zvuků olympijské hymny byla spuštěna olympijská vlajka a řečtí medailisté ji odnesli ze stadiónu. Obří, přes 30 m vysoký olivový list s ohněm se naklonil, děti z něj symbolicky zažehly malá světla, z nichž jedno putovalo do Pekingu. List se znovu narovnal a oheň za tesklivých tónů uhasl. Hry XXVIII. olympiády v Aténách v neděli skončily.

Článek

Do ukončení olympiády zbývaly už jen desítky minut, když. se zaplněný Olympijský stadión rozblikal sedmdesáti tisíci světélek. Na černým potahem zakrytém trávníku vyrostl obilný lán. Po odpočítání půlminuty tlukotem srdce zazářil nad oblouky držícími střechu stadiónu ohňostroj. Poté přišel řecký rok. Stovky krojovaných tanečníků a tanečnic roztleskávalo v rytmu řeckých písní ochozy.

Jedna skupina s duchy procházela mezi lány, druhá sklízela obilí a další na pódiu uprostřed stadiónu vinné hrozny. Řeckou svatbu pak provázela velká symbolická hostina. Zemědělce vystřídali rybáři a radovánky na plážích.

Na pódiu se bouřlivě aplaudováni střídali přední řečtí zpěváci. Na rozdíl od slavnostního zahájení, kdy se Řekové chlubili svojí minulostí, zakončení bylo laděno do současnosti a folklóru. Největší úspěch měly Mariella, Dimitra Galani a Haris Alexiou. Nad plochou zazářil měsíc a desítky lampiček, aby se poté rozhořelo několik ohňů.

Českou vlajku nesl Šebrle

Na pódium sestoupil z nebe bůžek lásky a stadión mohl spadnout při melodii z Řeka Zorby. Ze sklizeného obilí vyrostly na ploše olympijské kruhy a naposledy při těchto hrách byly přineseny stupně vítězů, aby na ně vystoupili tři nejlepší maratónci v čele s vítězným Italem Baldinim, ale i třetím Brazilcem Vanderleiem de Limou, jehož na trati napadl divák. Tentokrát sklidil obrovský potlesk vstoje.

A na světelné tabuli se objevila velká fotografie prvního vítěze z roku 1896 Spiridona Louise Tak jako první medaile těchto her, tak i ty poslední předával předseda MOV Jacques Roggue. Úplně prvním sportovcem, který medaili dostal byla česká střelkyně Kateřina Kůrková, úplně posledním zlatý italský maratónec Stefano Baldini. To už vykoukl nad jednou z tribun měsíc v úplňku, který měli Řekové rovněž zakalkulovaný ve scénáři zakončení.

Na pódium za zvuků bubnů  nastoupili vlajkonoši všech 202 zemí, které do Atén vyslaly svoje sportovce. Českou vlajku nesl olympijský vítěz Roman Šebrle. Nebe rozzářil mohutný ohňostroj.a plochu zaplnily stovky sportovců, kteří zůstali v Aténách do posledního okamžiku olympiády. Na obřích obrazovkách běžely záběry vítězných okamžiků her.Vešlo se jich všech 301, v nichž byly rozděleny sady olympijských medailí.

Starosta Pekingu převzal olympijskou vlajku

Šéf MOV Roggue a předsedkyně organizačního výboru her Gianna Angelopoulosová-Daskalakiová vystoupili na pódium a s nimi čtyři nový členové Komise sportovců MOV Jan Železný, namibijský sprinter Frankie Fredericks, marocký běžec Hicham El Guerrouj a egyptská plavkyně Rania Elwaniová. Daskalakiová poděkovala sportovcům i divákům a slova se ujal Roggue, který zase poděkoval organizátorům a šéfce organizačního výboru předal Olympijský řád.

Po hymnách předávající a přijímající země starostka Atén Dora Bakyokerisová odevzdala putovní olympijskou vlajku, kterou dostal z Roggueových rukou starosta Pekingu Wang Qishan.

Pořádající země XIX. OH se prezentovala tradičním folklórem s bubny, draky a lampióny. Půvabné bylo vystoupení malé Číňanky na obřím lampiónu. Z Číny přijelo téměř tři sta artistů a tanečníků, mezi nimi i mniši z kláštera Šao-lin, který je nejznámějším centrem výchovy bojovníků umění kung-fu.

Po oficiálním ceremoniálu zakončení her ozářil Atény mohutný ohňostroj a ze střechy slétlo do hlediště na 250 000 balónků. Plocha stadiónu se změnila v taneční plochu, nad níž se vznášely papíroví draci, balónky a pestrobarevné konfety. Na záběr se na tabulích rozzářil nápis: Nashledanou v Pekingu, kde se sportovní svět sejde na XXIX. olympijském svátku v roce 2008.

Reklama