Hlavní obsah

Šebrle odpočinek neplánuje

PRAHA

Unavený, protože poslední dvě noci pořádně nespal, dorazil v pondělí do Prahy jediný český zlatý medailista z Atén Roman Šebrle. Vítěz olympijského desetiboje však žádný velký odpočinek neplánuje. Volno si dopřál jen včera, kdy ve svém pražském domě chystal menší oslavu s nejbližšími.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Desetibojař Roman Šebrle (vpravo) a výškař Jaroslav Bába po příletu z olympijských Atén.

Článek

"No a pak už zase budu muset začít trénovat, protože mě čeká desetiboj v Talence," řekl Šebrle po návratu. Ve Francii bude závodit 25.-26. září a půjde o jeho třetí letošní desetiboj. Bude tam usilovat o celkové vítězství ve Světové sérii IAAF. Teprve pak si dopřeje zaslouženou dovolenou. "Už ji máme delší dobu zamluvenou."

Do programu se mu ještě s největší pravděpodobností vklíní start na stominutovém desetiboji ve Villachu (9. září). "Pozvání mám, ale definitivně rozhodnutý ještě nejsem. Čekal jsem, že se po olympiádě budu cítit daleko hůř, ale zatím je to celkem v pohodě," prozrazoval rodák z Lanškrouna.

Železného hnal na další olympiádu

Po svém triumfu v olympijské soutěži, kde nasbíral 8893 bodů, si chtěl závěr olympiády užít. "Dva dny jsme byli s manželkou u moře, kde jsem si v rámci možností odpočinul. Sice jsem plánoval, že se dojdu podívat i na jiné sporty, ale nakonec zůstalo stejně jako v Sydney jen u atletiky," přiznal světový rekordman.

Na Olympijském stadiónu držel palce hlavně Železnému a Brejchové v oštěpu. "Je škoda, že jim to nevyšlo na medaili, přece jen jsem na závěr čekal víc českých medailí. Alespoň teď Honza Železný musí na další olympiádu," usmíval se Šebrle a vedle sedící Železný jen prohodil něco v tom duchu, že to skutečně nehrozí. Právě trojnásobný olympijský vítěz v hodu oštěpem měl pro Šebrleho jen slova chvály. "Od začátku do konce soutěže to zvládal perfektně," vysekl mu poklonu.

Dokonale si užil soutěž výškařů

Z dalších výkonů ocenil Šebrle bronzového medailistu ve výšce Bábu. Jeho počínání sledoval v televizi, protože měl před soutěží. "Jarda to zvládl mazácky, výšku jsem si fakt užil a moc se mi líbila. Stejně jako tyčka, kde jsem měl velikou radost, že vyhrál Američan Timothy Mack. Když jsem dělal u nás na zahradě sud a pekli jsme kuřata, tak ho tam přivedl Štěpán Janáček, od té doby se známe," uvedl svěřenec trenéra Kupky.

Poslední dvě noci skoro nespal, proto se těšil do postele. "V sobotu večer nás vytáhli do Slovenského olympijského domu. Byl jsem tam s trenéry, manažerem, Šárkou Kašpárkovou a bylo to docela náročné... Šel jsem spát někdy ve čtyři ráno a pomalu rovnou odtamtud jsem si šel pro tu vlajku na závěrečný ceremoniál," líčil vlajkonoš výpravy.

Noc před návratem domů nespal vůbec, protože podle původních předpokladů měli letět z Atén nad ránem. Jenže místo původního příletu v 6.20 dosedlo letadlo v Praze o téměř čtyři hodiny později. "Asi je na nás vidět, že jsme nespali, každý toho máme docela dost."

Loňský mistr světa z Paříže se domů nejvíc těšil na syna Štěpána, který na něj čekal na letišti. "Moc mi chyběl, vždyť jsme se neviděli čtrnáct dní. Hnal se ke mně a říkal táta," prozrazoval 29letý atlet Dukly. "Přivezl jsem mu spoustu věcí - plyšáky, míč, něco na něj, je toho dost," dodal Šebrle. Sám si dal nejcennější dárek v podobě zlaté medaile. "Ještě nevím, kam ji uložím, ale určitě se nebude jen tak někde válet."

Reklama