Hlavní obsah

Junior Kreuziger vybojoval stříbro v časovce

BARDOLINO

Osmnáctiletý český reprezentant Roman Kreuziger vybojoval na světovém šampionátu silničních cyklistů stříbrnou medaili. V časovce juniorů na 24 kilometrů ho dnes v Bardolinu v Itálii zdolal pouze německý jezdec Patrick Gretsch, za nímž Kreuziger zaostal o 15 sekund. Třetí skončil další německý závodník Stefan Schäfer.

Článek

Už před startem patřil plzeňský rodák, který před rokem v kanadském Hamiltonu skončil šestý, mezi medailové favority a svou roli splnil. Po zlatu Terezy Huříkové z pondělní časovky juniorek přidal do české sbírky další cenný kov.

Pro Kreuzigera to letos bylo již druhé stříbro ze světových šampionátů. V lednu skončil ve francouzském Pontchateau rovněž druhý mezi cyklokrosaři a navázal na medaile svého otce, který před jedenadvaceti lety vybojoval zlato na MSJ v cyklokrosu.

Výsledkové listině dlouho vévodil Moldavan Alexander Pljušin, k němuž se přiblížil Zdeněk Machač a při své premiéře na světovém šampionátu nakonec obsadil osmnácté místo. Velmi dobře zvládl náročnou trať Schäfer, časomíra se mu zastavila na 30:45. Jako předposlední z 74 startujících vyrazil na trať Kreuziger, za ním startoval už jen vedoucí muž Světového poháru Simon Špilak.

Gretsch vystupňoval tempo

Už na mezičase na 12. kilometru byl Gretsch nejrychlejší. Kreuziger byl pomalejší jen o tři sekundy, Schäfer za ním zaostával o sedm vteřin a obhájce bronzu z loňského roku Viktor Renäng ze Švédska o další dvě sekundy. Ten však z bojů o medaile pomalejší druhou polovinou závodu vypadl.

Naopak Gretsch, který již letos vyhrál stíhací závod na MS dráhařů, dokázal tempo ještě vystupňovat a jasně zvítězil. Kreuziger nakonec uhájil stříbro o pouhých osm desetin sekundy, jen těsně pod stupni vítězů skončili Michael Schär ze Švýcarska a Renäng.

Výsledky časovky juniorů (24,05 km):
1.Gretsch (Něm.)30:29
2.Kreuziger (ČR)- 0:15
3.Schäfer (Něm.)- 0:16
4.Schär (Švýc.)- 0:17
5.Renäng (Švéd.)- 0:18
6.Pljušin (Mold.)- 0:29
7.Hansen (Dán.)- 0:37
8.Gesink (Niz.)- 0:37
... 18.Machač (ČR)-1:30

Reklama