Hlavní obsah

Cesta olympijské pochodně začne na nezápadnějším cípu Anglie

Londýn

Cesta olympijské pochodně pro Londýn začne 19. května na nezápadnějším cípu Anglie zvaném Land's End. Během následujících 70 dnů poputuje přes 8000 mil (12.875 km) po Británii a zastaví se v irské metropoli Dublinu. Přesnou trasu, až na závěrečné dva dny, dnes zveřejnili organizátoři her.

Foto: Reuters

Pochodeň pro olympijské hry v Londýně 2012

Článek

Štafeta bude mít 8000 členů, z nichž 7300 budou "obyčejní" lidé vybraní za svou odvahu, komunitního ducha a sportovní odhodlání. Zbylých 700 budou sportovci a celebrity.

Mezi dobrovolníky, kteří absolvují vždy 300 metrů, jsou například nejstarší britský profesionální hasič a voják, který při výbuchu v Afghánistánu přišel o tři končetiny.

Nejmladší účastnici štafety bude 12 let a nejstarší, Londýňanka Diana Gouldová, oslaví 23. května sté narozeniny. "Dokud to bude po rovině, myslím, že budu v pohodě," řekla BBC.

Putování pochodně se nebude odehrávat pouze klasicky na silnici chůzí nebo během, ale i na bruslích, na veslici na Temži, na hřbetu koně, ve vlaku taženém parní lokomotivou a dokonce se oheň spustí i na ocelovém laně na mostu Tyne Bridge v severovýchodní Anglii.

Do Británie dorazí olympijský oheň 18. května a den poté začne na Land's End štafeta. Trasa jejích posledních dvou dnů včetně jmen nositelů jsou zatím tajné.

Štafeta s pochodní se omezí na pořadatelskou zemi a výjimečnou zastávku v Dublinu z rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru, jenž reagoval na narušování trasy aktivisty před minulými letními hrami v Pekingu.

Reklama

Související témata: