Hlavní obsah

Čtyři triatlonisti na OH je maximum, co jsme mohli dokázat, říká trenér

Maximum, čeho šlo dosáhnout. Tak hodnotí účast čtyř českých triatlonistů na olympijských hrách trenér a koordinátor seniorské reprezentace Jiří Seidl. Místo v Londýně si během dvouleté kvalifikace vybojovali Jan Čelůstka, Přemysl Švarc, Vendula Frintová a Radka Vodičková.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Na olympijských hrách budou hájit české barvy i (zleva) Přemysl Švarc, Vendula Frintová a Jan Čelůstka

Článek

"Cesta byla pro všechny dlouhá, ale ty dva roky utekly jako voda. Vzhledem k naší základně jsou dva muži a dvě ženy maximum, čeho jsme mohli dosáhnout," řekl Seidl na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Čelůstka se Švarcem podle něj měli situaci snazší v tom, že v závodech pravidelně bodovali. "V podstatě už na začátku letošního roku tušili, že pokud se nestane nic převratného, tak mají olympiádu zajištěnou. Příprava proběhla v klidu, mohli se soustředit na vlastní trénink a nemuseli zbytečně kalkulovat, kam musejí a nemusejí," vysvětlil trenér.

Body sbírala i Vodičková, které se vyhýbaly problémy a čekala na pojištění postupové pozice v žebříčku. Nejtěžší cestu měla její týmová kolegyně Frintová, jež jako jediná z této čtveřice závodila na minulých hrách v Pekingu.

Frintová si účast zajistila až v Madridu

"Dva roky po sobě ji trápila zranění, ať už to byla únavová zlomenina nebo dýchací problémy. Proto se jí nenačítaly body z neabsolvovaných závodů a o své místo musela bojovat až do poslední chvíle. Nakonec se jí to v dramatickém závodě v Madridu podařilo i vlivem toho, že jejím soupeřkám se tolik nedařilo," připomněl Seidl.

Triatlonisty nyní čeká před přesunem do Londýna závěrečná fáze tréninku na vrchol sezony. "Individuální příprava není úplně to nejlepší, takže pojedu na tréninkový kemp do Španělska, kde se připojím k australské skupině. Práce v týmu žene člověka dopředu, může se zlepšovat a porovnávat se s ostatními," uvedla Frintová.

Na soustředění do zahraničí míří i Čelůstka. "V pondělí odjíždíme s pár slovenskými kolegy do italského Livigna, kde strávím čtyři týdny vysokohorské přípravy. Slyšel jsem, že tam bude i (veslař) Ondra Synek," řekl.

Čtvrtý triatlonový olympijský podnik v historii odstartuje závodem žen 4. srpna, mužský následuje o tři dny později a obou se zúčastní 55 nejlepších triatlonistů podle světového žebříčku. Londýnský závod začíná v jezeře Serpentine ve slavném Hyde Parku, na kole se pojede mimo jiné okolo Buckinghamského paláce.

Reklama