Hlavní obsah

MOV začal vyšetřovat prodej vstupenek na černém trhu

Londýn

Mezinárodní olympijský výbor se začal zabývat případy nelegálního prodeje vstupenek na soutěže londýnských her. Zareagoval tím na informace britského týdeníku Sunday Times, který zveřejnil, že funkcionáři některých národních olympijských výborů nabízejí na černém trhu lístky až za desetinásobek původní ceny.

Foto: Toby Melville , Reuters

Olympijská pochodeň pro hry v Londýně

Článek

MOV v prohlášení oznámil, že zahájil vyšetřování informací o porušování pravidel o distribuci vstupenek. Tvrzení, že různé národní výbory a autorizovaní prodejci nabízejí vstupenky za přemrštěné ceny nebo je postupují neautorizovaným prodejcům, bere MOV velmi vážně.

"Všechny informace byly předány nezávislé etické komisi," uvedl MOV a pohrozil, že případní viníci budou nekompromisně hnáni ke zodpovědnosti. "Národní olympijské výbory jsou autonomní organizace, ale MOV nebude váhat s těmi nejpřísnějšími tresty, pokud se obvinění potvrdí."

Pravidla prodeje vstupenek umožňují národním výborům distribuovat přidělené vstupenky jen ve vlastní zemi, a to vlastními silami, nebo prostřednictvím oficiálních prodejců. Cena lístků může být zvýšena maximálně o dvacet procent.

Už v květnu se objevil na veřejnosti případ generálního sekretáře Ukrajinského olympijského výboru Volodymyra Geraščenka, kterého přistihla britská BBC, když se pokoušel prodat 100 lístků na OH na černém trhu. Funkcionář po skandálu na svou funkci rezignoval.

Reklama