Hlavní obsah

Nejrozumnější řešení, tvrdí Peschkeová o svém rozhodnutí vzdát se nominace na OH

Londýn

Velký obdiv si získala tenistka Květa Peschkeová díky svému rozhodnutí vzdát se olympijské nominace. Wimbledonská vítězka čtyřhry pro olympijský turnaj, který se bude hrát na trávě v All England Clubu, své místo přenechala páru Lucie Hradecká, Andrea Hlaváčková. Své rozhodnutí dnes v Londýně označila za nejrozumnější variantu.

Foto: Sport.cz

Květa Peschkeová (vpravo) patří k předním deblistkám světa, potvrdila to i v páru s Lucií Hradeckou ve Fed Cupu

Článek

"Pro mě to bylo jasné. Já nemám žádnou stálici (stálou českou partnerku do čtyřhry), s kterou bych hrála, tak vidím větší šanci v týmu Hlaváčková, Hradecká," řekla sedmatřicetiletá Peschkeová. "Vím, že to mohla být nejspíše moje poslední olympiáda, ale pro mě i s tím programem, který mám, to bylo nejrozumnější rozhodnutí. Prostě to pro mě takhle bylo nejjednodušší a já osobně špatné svědomí nemám."

Stálou deblovou partnerkou Peschkeové je Slovinka Katarina Srebotniková, s kterou loni vyhrála i Wimbledon, ale na olympiádu spolu nemohou.

Mohla vybírat z českých hráček

Jako pátá hráčka světa si Peschkeová mohla vybrat jinou spoluhráčku, která je v žebříčku čtyřhry do 200. místa. Variantou mohla být Hradecká, s níž loni získala vítězný bod ve finále Fed Cupu. "Třeba mohla, no," reagovala Peschkeová. Vybírat mohla i z Ivety Benešové, či Barbory Záhlavové-Strýcové, s kterými dříve hrála, ale pustila duo Hlaváčková, Hradecká, loňské vítězky French Open.

"Samozřejmě jsem o tom (olympiádě) uvažovala. Čekala jsem do poslední chvíle, jak se to vyvine po Paříži. Rozhodování to nebylo jednoduché, ale takhle to dopadlo," řekla. Za nejtěžší rozhodnutí v kariéře to neoznačila.

Teoreticky Peschkeová podle svých slov uvažovala o spojení s Lucií Šafářovou, a to v případě, že by Hlaváčková s Hradeckou na olympiádu postoupily. "Pokud by se holky dostaly, tak bych nejspíš hrála s Luckou (Šafářovou). Dobře si rozumíme, je levačka, mohlo by to fungovat na trávě, i když není přímo deblistka," řekla.

Manipulace? Ne, odmítá

O svém kroku mluvila Peschkeová tiše, v krátkých větách a klopila oči. Na otázku, jestli nešlo o manipulaci, reagovala stručně slovy: "Kým? Ne."

Na olympiádě hrála Peschkeová jen v Sydney 2000 a ještě pod dívčím jménem Hrdličková vypadla v prvním kole. "Mám na to moc pěkné vzpomínky, fakticky jsem si to užila. Potkala jsem tam mnoho dalších sportovců, které jsem od té doby už neviděla, ale bylo to zajímavé," řekla. "Já jsem si to zažila a ničeho nelituju. Olympiáda má za sebou velký symbol, ale je to pro mě momentálně trošku něco jiného."

Londýnské hry, která začnou za měsíc, si Peschkeová nenechá ujít alespoň v televizi. "Určitě je budu sledovat a ne jenom tenis," řekla.

Reklama