Hlavní obsah

Odtajněno: českou vlajku v Londýně ponese badmintonista Koukal

Michal OsobaPrávo

Ani na olympiádě se loučící Roman Šebrle, ani česká Sportovkyně roku Petra Kvitová. Českou vlajku při zahájení Her v Londýně ponese badmintonista Petr Koukal. Český olympijský výbor to oznámil na dnešní tiskové konferenci.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Petr Koukal ponese českou vlajku při slavnostním zahájení olympijských her v Londýně.

Článek

Koukal se na olympiádu nominoval až na poslední chvíli z pozice náhradníka a zahraje si na svých druhých Hrách. Od Pekingu ale ušel pořádně dlouhou a náročnou cestu. V roce 2010 mu byla diagnostikována rakovina varlat, slibně se rozvíjející kariéru pozastavila operace a náročná chemoterapie.

Přesto se Koukal dokázal vrátit na kurty a naplnit svůj olympijský sen. „Je to pro mě obrovská pocta. Kdyby mi to někdo řekl před dvěma lety, kdy mi oznámili diagnózu, řekl bych si, že nevím, jestli vůbec nějaká olympiáda bude. Hry v Londýně pro mě byly obrovskou motivací pro návrat do sportovního života," přiznával badmintonista.

Slavnostní zahájení proběhne na Olympijském stadiónu v Londýně 27. července. „Výběru se vždy věnuje důkladná pozornost. Někdy je to sportovec s mimořádnými sportovními úspěchy, či se od něj očekávají. Jindy je to odměna sportovci za to, čím se popral a co mu dává morální kredit nést vlajku své země na olympiádě," vysvětlil předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek.

„Touto volbou podtrhujeme význam hodnot sportu, protože ten může pomoct i v těžkých životních situacích," doplnil šéf české mise v Londýně František Dvořák.

Před čtyřmi lety v Pekingu byla vlajkonoškou kajakářka na divoké vodě Štěpánka Hilgertová, před osmi v Aténách plavec Květoslav Svoboda. Na posledních dvou zimních Hrách nesli při zahájení vlajku Martina Sáblíková (Turín 2006) a Jaromír Jágr (Vancouver 2010).

Reklama