Hlavní obsah

Australští olympionici brojí proti zákazu brát léky na spaní

Sydney

Australským olympijským týmem nedlouho před hrami v Londýně hýbe kauza s léky na spaní. Tamní olympijský výbor zakázal sportovcům užívat léky, jako jsou stilnox a podobné, přestože nejsou na celosvětovém seznamu dopingových látek. Předseda výboru jim pohrozil raziemi na pokojích a možnými tresty včetně vyloučení z her, proti čemuž olympionici protestují.

Foto: Sport.cz

Australský plavec Grant Hackett

Článek

Celou polemiku rozpoutal elitní plavec Grant Hackett, když se v rozhovoru pro nedělní Herald Sun přiznal, že si chodí pro recepty na stilnox, protože musí bojovat s nespavostí. Pravidla neporušuje, protože tento lék na seznamu antidopingové agentury WADA není. "Ale vím, že je to zlo," řekl olympijský vítěz ze Sydney a Atén na nejdelší bazénové trati 1500 metrů.

V reakci na jeho přiznání šéf Australského olympijského výboru (AOC) John Coates v úterý vydal zákaz pro olympioniky silné léky na spaní, jako je stilnox, užívat. S vysvětlením, aby ochránil jejich zdraví. Doporučil jim relaxační cvičení a v nejhorším případě slabší lék temazepam, který má méně vedlejších účinků.

Australské sportovce zákaz pobouřil

Australské sportovce, kterých bude na londýnské olympiádě kolem čtyř set, globální zákaz pobouřil. Kvalitní a dlouhý spánek prý potřebují, zvlášť kvůli dlouhé cestě z Austrálie do Anglie a časovému posunu.

Elitní sportovní střelec Russell Mark, olympijský vítěz z Atlanty v dvojitém trapu, dokonce tvrdí, že kvůli zákazu získají Australané méně medailí, než by mohli.

"Když nemůžu spát, nemá ani smysl, abych závodil. Potřebuju spát osm hodin denně. Určitě to bude mít vliv i na ostatní a celkově na počet našich medailí," řekl rozhlasu ABC střelec, kterého čekají už šesté olympijské hry. On sám si celou kariéru léky na spaní pomáhá a nikdy s tím neměl jediný problém.

Reklama

Související témata: