Hlavní obsah

Odřeniny při baletu neschovala, bikros dostal přednost

Michal OsobaPrávo

Nebyla to šťastná kombinace. Jako malá se Romana Labounková současně věnovala bikrosu a baletu. A když měla taneční vystoupení, často bylo poznat, že má za sebou závody na kole… „Byla jsem každou chvíli odřená, což pak bylo při baletu docela srandovní,“ směje se.

Článek

Před ladnými kreacemi na špičkách dostal u Labounkové přednost drsný sport na BMX. A dobře zvolila. V Londýně si totiž třiadvacetiletá cyklistka odbude premiéru pod olympijskými kruhy.

Labounková se v dětství věnovala ještě širší škále sportů. „Zkoušela jsem i basket a házenou, do patnácti let jsem závodně dělala i sjezdové lyžování," vypočítává. Bikros, k němuž ji v šesti letech přivedl bratr, dlouho kombinovala s další cyklistickou disciplínou fourcrossem. I kvůli olympijskému lákadlu v posledních letech ale jasně upřednostňuje bikros, kde závodnice dosahují rychlosti až 55 km/h. „Pořád se staví větší skoky a náročnější trati," říká Labounková, jíž zatím nejtěžší zranění kariéry potkalo vloni, kdy si zlomila klíční kost.

Hájí parťačku

Už před čtyřmi lety živila naději na start v Pekingu, kdy bikros v olympijském programu debutoval. „Nominace se řešila až do poslední chvíle, zklamaná jsem tehdy byla dost," přiznává. Přednost před ní dostala Jana Horáková.

Teď byla situace podobná. O dvě volná místa se ucházely tři zájemkyně, a Labounkové právě kvůli loňskému zranění a nedostatku vyjetých bodů hrozil černý Petr. Jenže Horáková z důvodu pozitivního dopingového testu ze hry vypadla. „Situace kolem ní byla dlouho nejasná, takže jsem jistotu získala, až když nominaci oznámili," říká Labounková, která bude český bikros reprezentovat spolu s Anetou Hladíkovou.

Informaci o dopingu Horákové ale přijala s rozpaky, obě bikrosařky jsou dobré kamarádky. „Z mého pohledu je blbost, že by něco vzala, nevěřím tomu. Jsem přesvědčená, že je nevinná, mrzí mě to," hájí svoji kolegyni.

Trať v Londýně nezná

Do Londýna vyrazí Labounková s menším handicapem, olympijskou bikrosovou trať si totiž dosud neměla možnost vyzkoušet. „Když se tam jel vloni testovací závod, byla jsem zraněná, pak jsem zase nemohla kvůli škole," vysvětluje studentka fyzioterapie. „Není to ideální, ale předzávodních tréninků tam bude dost, navíc v Nizozemsku je docela věrná replika londýnské trati a na ní už jsem párkrát závodila," říká Labounková.

Trať v severní části olympijského parku má jedno specifikum: tunel. „Naše trať se křižuje s mužskou, zatímco oni skáčou přes most, my je podjíždíme tunelem," popisuje Labounková.

Do Londýna pojede v roli medailistky z mistrovství světa, na startu bude mít navíc jen patnáct soupeřek. „Ale u nás rozhoduje i štěstí, můžu skončit v první jízdě, nechci mluvit o medaili," odmítá roli spolufavoritky.

Reklama