Hlavní obsah

Vydrž, popoháněl kanonýr Lafata sám sebe během Jizerské padesátky

Václav ProcházkaSport.cz

Byl kdesi na druhém konci hor, když se vítěz hnal do cíle, ale své touhy nakonec mezi tisícovkami amatérských lyžařů věhlasný fotbalový kanonýr David Lafata beze zbytku naplnil. Dorazil do cíle Jizerské padesátky! Po více než čtyřech hodinách.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Střílet góly je snazší, než bojovat v lyžařské stopě, ví Lafata.

Článek

A vypadal vcelku svěže na rozdíl od jiných bojovníků. „Dechově to šlo, ale nestál jsem na běžkách snad osm let, podle toho to vypadalo. Jsem rád, že jsem to zvládl ve zdraví,“ pravil fotbalový reprezentant. „Měl jsem dobře namazáno,“ liboval si.

Ale jen zakroutil hlavou nad časem vítězného Stanislava Řezáče - něco přes dvě hodiny dvacet. „Tak za tu dobu jsem byl teprve někde na Jizerce,“ připomínal jedno z nejvzdálenějších míst na trati od prostoru startu a cíle v Bedřichově. Ale statečně se nakonec vřítil až do cíle. A zdaleka ne na chvostu. „Hlavně jsem se nechtěl k něčemu přimotat, do kopce to šlo, v klesání to bylo horší,“ přiznal.

Na podzim dokázal v dresu Jablonce pokořit hranici sta ligových gólů, v neděli si připsal další hodnotný výkon, napodobil i liberecké fotbalové kolegy, kteří vyrazili do dřívějších ročníků „Těžký sport,“ srovnával stroze se střílením gólů po prvním startu ve věhlasném lyžařském závodě.

Trať jako na tankodromu

Na rozdíl od protřelých maratónských matadorů Ladislava Míky, který odjel všechny ročníky, či věhlasného kardiologa Jana Pirka, ale nemohl porovnávat s minulými "padesátkami", kdy bylo lepší svezení než tentokrát v měkkém sněhu s rozbitými stopami. „Bylo to jako na tankodromu, z mých šesti startů nejhorší pocity,“ posteskl si v cíli Pirk.

Počasí amatérům nenahrálo. Čerstvě projeté stopy, jež se v mlze a sněžení rýsovaly před nejlepšími v televizním přenosu, vzaly záhy za své. „Prostě nebyly,“ říkal rozladěný Pirk. A s ním i stovky, ba tisíce dalších statečných.

Ne, den po závodě se lékařská hvězda nechystala operovat. Ale ani oddechovat. „Jedu na sympozium do ciziny,“ říkal Pirk a dával najevo, že ho nic neodradí od dalších vytrvalostních sportovních snah.

„No, nevím, jestli přijdu příště, bylo toho za pětačtyřicet let dost,“ říkal naproti tomu v cíli neurčitě moderátorovi Míka.

Jasno o své lyžařské budoucnosti neměl ani Lafata. „Jsem rád, že jsem to dokázal,“ jen poznamenal. S jakou taktikou vůbec šel do předlouhého soupeření s protivníky, tratí i sebou samotným? „Hlavně vydržet,“ usmíval se.

Kdy bude použitelný pro další aktivity? „V pondělí mám volno, ale pak musím na soustředění,“ počítal s návratem do zimní fotbalové reality.

Reklama

Související témata: