Hlavní obsah

Loňský vítěz Velké pardubické vyrazí poprvé do dostihu

PRAHA

Poprvé od loňského velkolepého triumfu půjde do boje devítiletý hnědák Maskul. Vítěz předešlého ročníku Velké pardubické se opět představí v prostředí, kde v říjnu zářil. V sobotu v rámci dvoudenního mítinku, jímž se uzavře první půle sezóny, absolvuje druhou kvalifikaci pro letošní ročník největšího domácího překážkového dostihu.

Foto: internet

Překážková sezóna uzavře víkendovým mítinkem v Pardubicích polovinu sezóny - ilustrační foto.

Článek

"Podle pravidel by jako loňský vítěz do kvalifikace ani nemusel, ale majitel ho chce nechat proběhnout," říká Petr Pucandl z představenstva pořádajícího Dostihového spolku.

Maskul (ž. Kameníček) připravovaný Radkem Holčákem může být v nevýhodě proti rozběhaným soupeřům v čele s nedávným vítězem z Baden Badenu Decent Fellowem a v italském Meranu úspěšnou Registanou. Ambice této klisny na 5800 m dlouhé trati posílí i německý žokej Peter Gehm, který v loňské Velké vedl k triumfu právě Maskula.

Dotace dostihů se stále snižují

Zatímco kvalifikace dotovaná 270 000 korunami je obeslána 15 koni, nedělní vrchol - klasická steeplechase Zlatý pohár Paramo má chudičké obsazení. Na pětikilometrovou trať vyrazí jen šest koní.

"Jsou u nás dva proudy. První chce přiblížit naše dostihy rychlým soubojům podobným těm v Anglii a ve Franci, ale vypadá to, že pro to u nás moc koní není. Druhý směr hodlá setrvat u domácích specifik, jaká jsou k vidění ve Velké pardubické, pro příště se prostě zařídíme podle zájmu trenérů a majitelů koní," přemítá Pucandl.

Pořadatelé potvrzují trend snižování dotací většiny dostihů. Jen prémie Velké pardubické se nemění - zůstává na 4 miliónech korun. Zlatý pohár se poběží o 600 000, což je asi o třetinu méně proti loňsku. "Někteří naši partneři nepotvrdili rozsah reklamní spolupráce z minulosti, a proto jsme byli nuceni přistoupit k tomuto opatření," líčí Pucandl.

Dráha pociťuje nedostatek deště

Starosti před vrcholným víkendem úvodní poloviny překážkové sezóny dělá organizátorům počasí. "Tři týdny u nás moc nepršelo, jakoby se déšť Pardubicím vyhýbal. Alespoň jsme se sami snažili zavlažovat," podotýká Pucandl k tvrdší dráze, která by případně mohla komplikovat mítink, jehož program po oba dny začíná ve 14 hodin.

V Pardubicích jsou v plném proudu práce na přípravách mistrovství Evropy juniorů v závodě jezdecké všestrannosti, které jsou na programu v srpnu. "Připravili jsme zcela novou dráhu pro military a věříme, že naše premiérové pořadatelství v této oblasti dopadne k všestranné spokojenosti," dodává Pucandl.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články