Hlavní obsah

Světový pohár ve sjezdovém lyžování začne s pěti Čechy

S dvoutýdenním zpožděním, které zavinilo zrušení úvodního závodu na ledovci v Söldenu, začne o víkendu Světový pohár ve sjezdovém lyžování. Podmínky ve finském Levi jsou ideální, připraveny tak jsou slalomy mužů i žen. Obhajobu celkového vítězství zahájí Rakušan Benjamin Raich, naopak Chorvatka Janica Kosteličová vinou zranění sezónu vynechává. Na startu bude také pět Čechů.

Foto: REUTERS

Šárka Záhrobská

Článek

O první body bude bojovat i přes nepříliš vydařenou přípravu Šárka Záhrobská, spolu s ní pojedou Eva Kurfürstová a Petra Zakouřilová. Mezi muži se představí Ondřej Bank s Filipem Trejbalem. "Chtěli bychom do další sezony vyjet pro Českou republiku další místa ve Světovém poháru," řekl šéftrenér domácích sjezdařů Miloslav Sochor.

Trénink českých lyžařů narušily špatné podmínky na ledovcích. "Nepřálo nám počasí, máme oproti loňské sezoně dvojnásobné manko," stěžoval si kouč nejlepší české lyžařky Petr Záhrobský. "Nebyl klid," řekl s tím, že Záhrobská ani nemá vybrané lyže, na nichž bude jezdit. Jeho dcera letos navíc vyměnila kondičního trenéra Josefa Šilhavého z atletického Olympu Praha za Antonína Stracha a zaměřila se na rychlostní cvičení. "Nedáváme si cíle," řekl kouč.

Na trati s převýšením 180 metrů a maximálním sklonem 52 stupňů si to jinak rozdají světová esa. Nechybí Američan Bode Miller, plejáda Rakušanů i domácí adept na přední umístění Kalle Palander. Velkou favoritkou mezi ženami pro celý seriál SP bude Švédka Anja Pärsonová, soupeřkou ve Finsku jí bude i Finka Tanja Poutiainenová.

Nový Miller

"Brousím si zuby na rekord v počtu vítězství za sezónu. To je můj hlavní cíl," nechal se slyšet devětadvacetiletý Miller, jenž letos přestoupil k dodavateli lyží Head. Dosavadní maximum s třinácti triumfy v SP v jednom soutěžním roce drží Švéd Ingemar Stenmark a Hermann Maier z Rakouska.

Americký vítěz SP z roku 2005 prý změnil svou image, rozešel se s přítelkyní Karen, omluvil se svazovému vedení za incidenty, které loni předváděl zejména na bujarých večírcích a sezona se mu zřejmě také proto nevydařila. Bydlet nebude ve svém karavanu, nýbrž s výpravou. "Je to jediná možnost, jak můžu obstát ve Světovém poháru," prohlásil Miller. "Jsem nový cílevědomý člověk," dodal.

Po Finsku za moře

Pärsonová si nechala po minulé sezóně operovat kolena, olympijská vítězka a druhá žena loňského pořadí SP je prý už v pořádku. Vedle dvojnásobné vítězky Světového poháru ze Švédska budou chtít útočit na čelní pozice Američanky Julia Mancusová a Lindsey Kildowová, Rakušanky Marlies Schildová, Nicole Hospová či Kathrin Zettelová.

Tituly v jednotlivých disciplínách budou obhajovat Rakušan Michael Walchhofer ve sjezdu, Aksel Lund Svindal z Norska v super-G, Raich v obřím slalomu a ve slalomu Ital Giorgio Rocca. Sjezdu i super-G loni kralovala Rakušanka Michaela Dorfmeisterová, která však už ukončila kariéru, obřímu slalomu Pärsonová a titul ve slalomu se při neúčasti Kosteličové rovněž dostane do nových rukou.

Po finské premiéře se závodníci přesunou postupně ke čtyřem startům v Kanadě a USA. Poté se opět vrátí do Evropy. Vrcholem sezony bude mistrovství světa ve švédském Are od 3. do 18. února 2007.

Reklama