Hlavní obsah

Běžci bodovali ve štafetách: muži třetí, ženy čtvrté

GÄLLIVARE

Spokojenost ve švédském Gällivare panovala v českém táboře po sobotním triumfu Kateřiny Neumannové na volné desítce i po nedělních štafetách. Ženské kvarteto ve složení Helena Erbenová, Kamila Rajdlová, Ivana Janečková a Kateřina Neumannová skončilo jen těsně pod stupni vítězů. Mužské čtveřici Martin Koukal, Lukáš Bauer, Jiří Magál a Milan Šperl bedna neunikla, když nestačila jen na týmy Německa a Ruska.

Foto: www.neumannova.cz

Ilustrační foto

Článek

O vynikající čtvrté místo českých běžkyň se heroickým výkonem zasloužila Kateřina Neumannová, která na posledním pětikilometrovém bruslařském úseku vytáhla tým z desátého místa až těsně za stupně vítězů.

Navzdory úspěchu byl trenér českých běžkyň Vladimír Pavlata zklamán, protože kolize Ivany Janečkové na třetím úseku zřejmě vzala reprezentantkám šanci bojovat o prvenství.

"Nemohu se smířit s tím, co se nám přihodilo na třetím úseku, kde soupeřka vykopla Janečkové lyži. Ta jí ujela z kopce dolů a Ivana se pro ni musela vrátit," řekl ČTK rozmrzelý trenér Pavlata. Podle svědků incidentu ztratila Janečková zhruba 45 sekund. "Při současné formě by Neumannová zřejmě dojela vedoucí běžkyně a vyhrála," řekl Pavlata.

Z vítězství se radoval tým Norska ve složení Vibeke Skofterudová, Hilde Pedersenová, Kristin Steiraová, Marit Björgenová. Toto kvarteto předstihlo druhé Němky o 9,3 sekundy. Třetí Finsko, jehož finišmanka Aino Kaisa Saarinenová upadla, ztratilo téměř půl minuty.

Erbenová s Rajdlovou trenéra potěšily

Českou štafetu rozbíhala Helena Erbenová, která předávala Kamile Rajdlové na jedenáctém místě. Ta se na druhém klasickém úseku posunula na pátou příčku, Janečková ale v první bruslařské části vinou střetu se soupeřkou ztratila a Neumannové předávala jako desátá se ztrátou 51 sekund na vedoucí Finky. Za třetími Seveřankami nakonec olympijská vítězka zaostala o 14,3 sekundy, na vítězky Češky ztratily 41 sekund. Souboj s vedoucí ženou Světového poháru Björgenovou na dálku vyhrála Neumannová o deset sekund.

Trenér Pavlata byl naprosto spokojen s výkonem obou klasiček Erbenové a Rajdlové. "Předávaly s minimální ztrátou a splnily svůj úkol. Zariskoval jsem a dal Neumannovou až na čtvrté místo. Spoléhal jsem na to, že Janečková udrží kontakt s nejlepšími. Jela velmi dobře a nebýt té kolize, tak by ztratila maximálně dvacet sekund na nejlepší. Taková ztráta nebyla pro Neumannovou nepřekonatelná, určitě by soupeřky na prvních místech dostihla," zopakoval Pavlata.

Bauer předával na prvním místě

Čeští běžci třetím místem navázali na štafetové úspěchy generace Ladislava Švandy, Martina Petráska, Radima Nyče, Václava Korunky a Pavla Bence, která se na konci 80. let zasloužila o bronzové medaile z olympijských her a mistrovství světa. "Věřili jsme, že tahle generace také může ve štafetě prorazit, a jsme rádi, že se to po neúspěchu v Turíně povedlo," prohlásil kouč.

Koukal na úvodním klasickém úseku za nejlepšími o něco zaostal, také vinou poškozeného vázání. "Martin podal výborný výkon, ztráta byla minimální a Lukáš si to snadno dojel. I kdyby Martin ty problémy neměl, konečný výsledek by to neovlivnilo, rozhodovalo se na druhém a třetím úseku," uvedl Petrásek.

Bauer podal po sobotním čtvrtém místě opět výborný výkon a předával v polovině závodu na první pozici. Skvělou formu potvrdil suverénně nejrychlejším časem na klasických úsecích, kde nejbližším soupeřům nadělil 17 sekund. "Lukáš zajel famózně," řekl ČTK reprezentační trenér Miroslav Petrásek.

Na třetí desítce utekl soupeřům v čele úřadující vítěz Světového poháru Tobias Angerer a Magál se vzdálil Rusovi Alexandru Legkovovi, navíc udrželi daleko za sebou Björndalena. "To bylo rozhodující. Jirka přivezl Rusa v kontaktu a Milan to mohl v závěru udržovat," prohlásil trenér.

Šperl Dementěva za zády neudržel

Finišman Šperl vyrazil na poslední úsek jako druhý s náskokem sedmi sekund, ale náporu Jevgenije Dementěva neodolal. Nora Toreho Ruuda Hofstada, jenž byl druhý v sobotním individuálním závodu, za sebou ale bez potíží udržel a už před cílovou čárou si mohl s úsměvem na tváři vychutnat radost z úspěchu, o který po administrativní chybě nemohl usilovat v únoru na olympiádě v Turíně.

"Jsme poprvé na stupních vítězů a je to velká radost. Večer to trochu oslavíme," řekl v cíli Šperl. "Nějaké pivko si dáme, ale na nic většího není čas. Hned zítra se přesouváme do Kuusama," uvedl trenér Petrásek.

Úspěšný víkend v Gällivare nepřeceňuje. "Každý je v trochu jiné fázi přípravy, ale přáli jsme si dobře začít a tohle je samozřejmě příjemné. Věříme, že to co děláme, vede k úspěchu. Ukazují to i výsledky mladých kluků," prohlásil český kouč.

SP v běhu na lyžích - Gällivare (Švéd.)
Ženy - štafeta
1. Norsko I (Skofterudová, Pedersenová, Steiraová, Björgenová) 50:44,9 min., 2. Německo (Henkelová, Zellerová, Sachenbacherová-Stehleová, Künzelová) -9,3, 3. Finsko (Välimaaová, Kuitunenová, Roponenová, Saarinenová) -26,8, 4. ČR (Erbenová, Rajdlová, Janečková, Neumannová) -41,1, 5. Rusko I -51,8, 6. Itálie -53,6.
Muži - štafeta
1. Německo (Filbrich, Göring, Angerer, Teichmann) 1:30:35,9 hod., 2. Rusko (Pankratov, Ročev, Legkov, Dementěv) -24,6, 3. ČR (Koukal, Bauer, Magál, Šperl) -37,3, 4. Norsko I -43,7, 5. Francie -1:01,4, 6. Německo II -1:24,6, ...19. ČR/Slovensko (Bajčičák, Kupilík, Razým, Malák) -5:44,8.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články