Hlavní obsah

Ledecká válčí se svazem o reprezentační smlouvu! Vydírají nás, tvrdí její manažer

Praha
Aktualizováno

První sníh je sice v nedohlednu, v českém lyžování (a snowboardingu) to nicméně pořádně vře. Bouřlivý spor vypukl mezi dvojnásobnou zlatou medailistkou z olympijských her v Pchjongčchangu Ester Ledeckou a vedením Svazu lyžařů České republiky o podobu nové reprezentační smlouvy. Zástupci Ledecké hovoří o zastrašování, svaz bude záležitost projednávat v úterý na mimořádném zasedání výkonného výboru. Předseda úseku alpských disciplín Ladislav Forejtek tvrdí, že účast Ledecké v závodech není ohrožená.

Foto: Ivana Roháčková

Dojatá Ester Ledecká po triumfu v Koreji.

Článek

Agentura Sport Invest, která Ledeckou zastupuje, v pondělí rozeslala médiím tiskovou zprávu, v níž situaci kolem úspěšné obojživelnice popisuje jako „velkou sportovní nejistotu".

„Ve čtvrtek jsem odletěla na tradiční tréninkový kemp do Chile, kde se chci zúčastnit i několika závodů. Jenže Svaz lyžařů ČR mi vyhrožuje blokací přihlášky na tamní závody, které bych ráda jela. [...] Jestli nebudu moct závodit? Ne, to se doufám nestane. Šéfové Svazu lyžařů přece nejsou moji nepřátelé a hlavně - jsou tu od toho, aby podporovali lyžování," uvedla ve zprávě olympijská šampiónka v super-G a paralelním obřím slalomu.

Rozepři způsobila jednání o nové reprezentační smlouvě Ledecké, konkrétní body sváru agentura nezveřejnila. Lze se ale dohadovat, že tkví v nárocích na množství reklamních ploch na kombinéze a helmě. „Spor není pouze o jednom bodu smlouvy, jde o několik podstatných oblastí spolupráce, která je momentálně z pohledu Ester velmi nevyvážená. Po olympiádě si svaz nárokuje prostřednictvím reprezentační smlouvy takové podmínky, které mají zásadní dopad na naplnění rozpočtu nákladné sezóny, a tudíž i na samotnou sportovní přípravu Ester. Snažili jsme se jednat, stále se snažíme, ale svaz se chová vůči Ester ultimativně. Až se mi zdá, že ji chce zastrašit s cílem donutit ji proti její vůli k podpisu smlouvy," tvrdí šéf agentury David Trávníček.

Svaz prý chce odebrat statut reprezentanta

Svaz lyžařů kvůli Ledecké svolal na úterý mimořádné zasedání výkonného výboru, nařčení obšírněji nekomentoval. „Zítra mimořádně zasedá Výkonný výbor SLČR, jehož hlavním tématem bude právě tato záležitost. Do té doby se k tomu svaz nebude více vyjadřovat," reagoval tiskový mluvčí Tomáš Haisl na dotaz Sport.cz.

Trávníček ovšem bez obalu hovoří o nátlaku. „Bylo nám řečeno, že pokud Ester smlouvu nepodepíše do 31. srpna, sebere Svaz lyžařů Ester statut reprezentanta, zastaví veškeré financování její přípravy a vyzve ke stejnému postupu i Český olympijský výbor a Duklu, pod níž Ester spadá. Takové praktiky zcela odmítáme," uvedl Trávníček.

Šéf agentury nicméně věří, že dojde k úspěšné dohodě. „Ester je nejúspěšnější českou lyžařkou a snowboardistkou. Svaz dlouhá léta přihlížel, jak je její sportovní sen financován převážně z rodinných a komerčních peněz. Nyní chce podpis smlouvy, která je sice asi výhodná pro něj, ale rozhodně ne pro ni, aniž by za to dostala odpovídající protihodnotu. Mrzí nás, že se svaz snížil k vydírání formou zákazu závodění. Od organizace, která se v každém vyjádření zaštiťuje nutností výchovy mládeže, bychom čekali výrazně férovější přístup. Věříme, že odpovědní lidé svůj názor přehodnotí a zvítězí společný zájem o další rozvoj kariéry Ester a celého českého lyžování a snowboardingu," dodal Trávníček.

Forejtek tvrdí, že účast Ledecké v závodech není ohrožená. "Uvidíte, že když bude v Chile chtít závodit, tak bude závodit. Když se přihlásí, tak my je přihlásíme," řekl Radiožurnálu.

Dohadování o podobě reprezentační smlouvy po úspěšné sezóně je prakticky běžná věc. Velké spory se svazem v minulosti měli například vítěz Světového poháru ve skoku na lyžích Jakub Janda i olympijská vítězka běžkyně Kateřina Neumannová.

Je podle vás lyžařský svaz oprávněný blokovat start Ester Ledecké v přípravných závodech?
ano, bez podepsané smlouvy není co řešit
6 %
ne, to je věc závodníka
94 %
Celkem hlasovalo 16785 čtenářů.

Reklama

Související témata: