Hlavní obsah

Lyžaři v Novém Městě čekají před Tour de Ski na mráz

NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ

Současná vlna teplého počasí trápí lyžaře v Novém Městě na Moravě a značně komplikuje přípravy na první závod Tour de Ski, který zároveň patří do seriálu Světového poháru. Do jeho startu 29. prosince sice zbývají ještě více než tři týdny, ovšem předpověď počasí není příznivá.

Foto: archiv

Ilustrační foto

Článek

Rozhodnutí, zda se závod E.ON Zlatá lyže na Českomoravské vysočině uskuteční, padne 21. prosince; v případě zlomového vývoje je mezinárodní lyžařská federace FIS ochotna počkat ještě o dva dny déle.

"Vyhlídky s počasím nejsou optimistické. Pokud by ale okolo 10. prosince začalo mrznout, tak jsme schopni závod uspořádat," uvedl na úterní tiskové konferenci předseda organizačního výboru Světového poháru v Novém Městě na Moravě Petr Honzl.

Teplota minus pět nutností

V pohotovosti je šest sněhových děl, letos jsou už k dispozici i chladicí věže na vodu k přípravě technického sněhu. "Potřebujeme ale, aby se teplota pohybovala okolo minus pěti stupňů. Za této situace jsme schopni v průběhu čtyř dnů vyrobit zhruba čtrnáct tisíc kubíků sněhu. Ten by měl stačit v kritické situaci na vytvoření okruhu v délce zhruba 2,5 kilometru," dodal Honzl.

K prvnímu dílu Tour de Ski v Novém Městě na Moravě se už přihlásili lyžaři z 22 zemí. Do konce tohoto týdne mají potvrdit svou účast ještě reprezentanti Japonska a USA. Celkem je zatím přihlášeno 95 mužů a 80 žen. "Závod Tour de Ski nelze přeložit na jiný termín a vzhledem k zajištění velkého počtu noclehů mezi Vánocemi a koncem roku ani do jiného místa," uvedl člen rady Tour de Ski Michal Lamplot.

Celkový rozpočet Světového poháru v Novém Městě na Moravě se vyhoupl na 12 milionů korun. Na cenách pro lyžaře bude ve čtyřech závodech rozděleno celkem 40 000 švýcarských franků.

Zrekonstruovaný areál

Pro letošní Světový pohár bude v Novém Městě připraven zrekonstruovaný areál. "Stadion je už připraven nejen pro běžecké lyžování, ale i pro biatlon. Vybudována je střelnice, pod novými tribunami jsou prostory pro tiskové středisko a VIP. Ke konci letošního roku bude prostavěno 103 milionů korun, k celkovému dokončení je potřeba ještě čtyřicet milionů," uvedl marketingový manažer Zlaté lyže Jiří Hamza.

V letošní sezóně jsou v Novém Městě na programu začátkem ledna dva biatlonové závody. Prvním bude 7. a 8. ledna Český pohár, druhým pak od 13. do 15. února Evropský pohár.

Reklama

Související témata: