Hlavní obsah

Máme náskok, těší skikrosaře

S radostí i mírnou nejistotou přijali skikrosaři zprávu o zařazení jejich disciplíny mezi olympijské. Co s mladým sportem, v němž se jezdí Světový pohár teprve čtvrtým rokem, zařazení do olympijské rodiny za tři roky udělá?

Foto: www.redbull.cz

Skikros - ilustrační foto.

Článek

"Firmy si řeknou, že skikros není jen záležitostí dvou sezón. Sport bude víc v médiích, protože olympiáda je skvělou prezentací. A spousta lidí do skikrosu přijde," vypočítává vítěz Světového poháru v akrobatickém lyžování Tomáš Kraus.

"I u nás v Česku asi přibude holek, co se věnují skikrosu," připouští jednadvacetiletá talentovaná Tereza Kacířová. "V tomhle sportu je ale důležité, kolik máte za sebou závodů. My proto máme hodně velký náskok," nebojí se Kraus.

Hayer: Když někdo udělá sviňárnu, vrátí se mu to

Velký příliv více či méně úspěšných závodníků z alpského lyžování se ale neočekává. "Skikros je komplexnější sport, má hodně prvků, které se ve sjezdovém lyžování nevyskytují. Je velkou výhodou, že už víme, o co jde," přitakává Zdeněk Šafář. Přechod ke skikrosu si zatím vyzkoušeli hlavně Američané, disciplínu změnil Puckett, více se věnovat progresivní disciplíně chce i Rahlves. "Ale dlouhodobě se tam udrželi asi čtyři lidi," dodává bývalý slalomář Stanley Hayer.

Obavy, že by byla ohrožena pověstná dobrá parta mezi skikrosaři, rodák z Edmontonu nemá. "Je to férový sport. Když někdo udělá sviňárnu, vrátí se mu to. Na trati se třeba pobijeme, ale pak spolu jdeme na pivo," pochvaluje si.

Skikrosaři si polepší i finančně. Na přípravu dostanou reprezentanti od Českého olympijského výboru 140 tisíc korun. "To se bude před olympiádou navyšovat," upřesňuje sportovní ředitel ČOV Jan Hrdina.

Reklama