Hlavní obsah

V Alpách je sníh, skokani za ním vyrazili

Václav ProcházkaPrávo

Na cestu za sněhem se vydali čeští skokani na lyžích. Nabrali směr Alpy, cestou nafasovali i nové kombinézy a po neplánované, více než týdenní přestávce, znovu vyrazí na můstek. Jandu a spol. čeká i další závod: Světový pohár má po zrušení harachovského podniku pokračovat koncem týdne ve švýcarském Engelbergu.

Foto: Martin Sidorjak

Jakub Janda

Článek

Možná si ale celý tým zaskáče už v Ramsau, kde se díky mrazům v posledních dnech dařilo připravit můstek. Bude záležet na rakouském trenérovi reprezentace Schallertovi. "Je to na něm, nemluvíme mu do toho. Vyrazí asi tam, kde budou Rakušani, tedy tam, kde se dá trénovat nejlépe," říká šéf úseku Leoš Škoda.

I v Engelbergu dlouho čekali na sníh. Přírodního zatím napadlo minimum. Pořadatelé musejí vše dohánět umělým. Podobně na tom ale jsou i na severu Evropy, kde skáče český B-tým v rámci Kontinentálního poháru ve finském Rovaniemi. Jinde v Evropě není žádný můstek k dispozici, i ve Skandinávii se ruší závody nižší kategorie.

Neumannovou čeká klasická desítka

Běžci se se zpožděním dočkají závodů v Cogne, původně plánovaných na předešlý víkend. I Neumannová tam půjde ve středu do boje o další porci bodů. Ne však v oblíbeném skiatlonu, jak bylo původně stanoveno, ale na klasické desítce. Muže v Itálii čeká o pět kilometrů více. Chybět po nachlazení bude stříbrný z olympiády Bauer. "Půjdu do toho až o víkendu v La Clusaz," počítá s návratem do seriálu ve Francii.

Sprint volnou technikou byl z Cogne přeložen do ruského Rybinsku, kde běžci budou mít zastávku v lednu po etapové novince Tour de Ski, jejíž prosincový start v Novém Městě ale začíná být stále nejistější.

Sjezdaře při sněhové bídě v těchto dnech zachraňuje rakouské středisko Reiteralm. Po superkombinaci mužů se tam v pátek uskuteční stejná disciplína žen, které původně měly jet 17. 12. ve Val d'Isere. V sobotu tam byl v plánu ženský sjezd. Místo toho ale lyžařky budou dohánět již dřívější manko: opět v Reiteralmu absolvují super-G, který byl v rozvrhu už minulou sobotu ve Svatém Mořici.

Uvažovalo se i o tom, že by se hned po lyžařkách v Reiteralmu představili muži, ale ti nakonec podle plánu pojedou do Alta Badie. V italském středisku se 17. a 18. 12. uskuteční obří slalom a slalom speciál. Rychlostní disciplíny ve Val Gardeně se předtím jedou podle původního programu. Není však vyloučeno, že těsně před Vánoci v Reiteralmu pojedou muži 20. a 21. 12. super-G a obří slalom, jejichž konání v současnosti nemůže zaručit rakouský Hinterstoder. Nejistotu dál cítí i pořadatelé dalších podniků.

Reklama