Hlavní obsah

SP lyžařů v Novém Městě je vážně ohrožen

BRNO

Pouze výrazné ochlazení v následujících dvou dnech může zachránit konání Světového poháru v běhu na lyžích v Novém Městě na Moravě. Definitivní rozhodnutí o osudu závodu s oficiálním názvem E.ON Zlatá lyže, který má být zároveň prvním dílem premiérového ročníku Tour de Ski, by mělo padnout do pátečního večera.

Foto: archiv

Ilustrační foto

Článek

"Situace není příznivá. Dlouhodobé předpovědi se nenaplnily, na sklonku minulého týdne mrznout nezačalo," poznamenal na pondělní tiskové konferenci předseda organizačního výboru SP v Novém Městě Petr Honzl.

Pořadatelé mají připraveno deset sněhových děl, o víkendu byla necelé čtyři hodiny v noci v provozu. "Potom se ale opět oteplilo, zvýšila se relativní vlhkost a museli jsme výrobu technického sněhu zastavit. Začalo sice i drobně sněžit, ale předpověď počasí na další dny hovoří o oteplení," dodal Honzl.

Novoměstští pořadatelé jsou v každodenním telefonickém spojení s duchovním otcem projektu Tour de Ski a současně ředitelem běžeckého úseku Mezinárodní lyžařské federace FIS Jörgem Capolem. "Už jsme se domluvili i na tom, že bychom připravili pouze dvoukilometrový okruh. Ale pokud nebude mrznout, tak jsme bezmocní," řekl Honzl.

Jiná řešení

Pořadatelé ale hledají i jiná řešení. Kontaktovali kolegy na Mísečkách v Krkonoších, kde se už začal vyrábět technický sníh. "Jenže problémem je sehnat v dostupném okolí ubytování pro čtyři sta lidí doprovodu a také zajištění přímého televizního přenosu. Také jsme zjišťovali situaci v Rakousku, kam by se případně za určitých podmínek mohl závod přeložit," poznamenal Honzl.

Marketinkový manažer závodu Jiří Hamza si však nedokáže představit, že by se Zlatá lyže uskutečnila jinde než v Novém Městě. "Právě závod v Novém Městě na Moravě má být i jedním z vrcholů kariéry Kateřiny Neumannové, která chce po sezoně ukončit svou kariéru," uvedl Hamza.

Za posledních deset let potkala lyžaře v Novém Městě na Moravě podobná situace na přelomu let 1997/98. Tehdy den před koncem roku museli odřeknout kvůli výraznému oteplení závod Světového poháru, který měli pořádat 7. ledna 1998. Od té doby se už každoročně závod Světového poháru v Novém Městě uskutečnil.

Reklama

Související témata: