Hlavní obsah

Přichází čas lyžařských štafet, dobývají stupně

PRAHA

Slavné časy českých lyžařských štafet ožívají. Po mužích, kteří už na olympiádě měli jet o medaili, ale na stupně vítězů pronikli až v téhle sezóně, přišel šok. Ženská sestava s famózně finišující Kateřinou Neumannovou přispěchala třetí do cíle v posledním závodě Světového poháru v La Clusaz.

Foto: www.neumannova.cz

Kateřina Neumannová dovedla českou štafetu při posledním závodu SP v La Clusaz ke třetímu místu.

Článek

Rázem oba týmy mohou vzhlížet k medaili na MS v Sapporu. "Věřil jsem, že i tahle generace může prorazit," tvrdí trenér Miroslav Petrásek, jehož sestava v Gällivare v listopadu připomněla konec 80. let, kdy sbíralo úspěchy družstvo Bohuslava Rázla.

Martin Koukal, Lukáš Bauer, Jiří Magál a Milan Šperl teď můžou zdolat zřejmě kohokoli. Co ale udělá absence jednoho, bylo patrné letos na olympiádě i v neděli v La Clusaz. Bez Bauera byl tým sedmý. Ale trenér Petrásek ví, že sílu ukázali v nejsilnějším složení. "Takhle by kluci měli jezdit i v sezóně, a tudíž i v Sapporu," přeje si napravit turínské hry. Osudový omyl manažera Žalčíka tehdy při nahlášení sestavy nepustil na start Šperla a naděje zhasly.

Pro vrchol téhle zimy zase blikají. "Je příjemné se na to dívat. Trochu Petráskovi závidím, má sestavu hotových lyžařů, kteří zářili už mezi juniory. Táhnou za jeden provaz, i když jsou to silné individuality. A za nimi je řada mladíků," říká Rázl, nyní trenér sdruženářů.

Slavné české štafety
MUŽI
ZOH Calgary 1988 třetí za Švédskem a SSSR (Nyč, Korunka, Benc, Švanda)
MS Lahti 1989 třetí za Švédy a Finy (Švanda, Petrásek, Nyč, Korunka)
ŽENY
MS Falun 1974 třetí za SSSR a NDR (Bartošová, Sekajová, Jaškovská, Paulů)
ZOH Sarajevo 1984 druhé za Norkami (Švubová, Paulů, Svobodová, Jeriová)
JAK TO BYLO NA ZOH 2006
Muži: 9. (Koukal, Bauer, Magál, Kožíšek)
Ženy: 6. (Erbenová, Rajdlová, Janečková, Neumannová)

Další matador - Vladimír Pavlata - se letos vrátil k běžkyním. "Byl bych zklamán, kdyby holky o medaili nejely, ale je to o štěstí. Chce ji sedm silných týmů," říká trenér žen. Od rozdělení federace se něco takového jako třetí příčka ve Francii nepovedlo. Úspěchy sbíraly Jeriová a spol. Jenže to už je více než dvě desetiletí. Neumannová léta chodila do marných štafetových bojů. Nikdy to nebylo na nic jiného než na beznadějnou stíhačku, ač nesčetněkrát zajela nejlepší čas na svém úseku. O víkendu to bylo jinak.

Helena Erbenová, Kamila Rajdlová a Ivana Janečková zařídily pro jedničku slibnou pátou pozici. Neumannová ji vylepšila o dvě místa. Ale Pavlata nebyl překvapen. "Nebýt kolize Janečkové, mohlo být vítězství naše," tvrdil už po prvním štafetovém závodě v Gällivare, kde kvarteto skončilo čtvrté. "Rozdíly po třetím úseku tam mezi prvními byly menší, bez zádrhelu bylo by to o tom, kdo by měl ve finiši více sil -jestli Neumannová, či Norka Björgenová," je přesvědčen s odstupem.

Řada odborníků nad zbytkem týmu za Neumannovou lámala hůl. Co je za rychlým vzestupem ženské sestavy? "Už na počátku přípravy v květnu jsme si řekli, že uděláme vše pro úspěch ve štafetě, když Katku máme k dispozici poslední rok. Trénink jsme usměrnili na pětikilometrovou trať pro štafetu," připomíná Pavlata, kdysi svazem vyhozený po problémech s alkoholem.

Teď je nositelem změny v garnituře "za Neumannovou". Na jaře se spekulovalo, že v poslední sezóně bude dohlížet i na její přípravu. Jenže nakonec se dohodla na návratu svého osvědčeného trenéra Frühaufa. Ale z Pavlatových štafetových plánů nevypadla. Uvítal by, kdyby zrušila rozhodnutí, že po sezóně skončí. "S ní máme hodně silnou sestavu," je mu jasné.

Reklama

Související témata: