Hlavní obsah

Naděje na konání SP v Novém Městě se znovu snížila

NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ

Po dalším dnu bez mrazů se znovu o něco zmenšila naděje na konání Světového poháru v běhu na lyžích v Novém Městě na Moravě. Do prvního dílu premiérového ročníku Tour de Ski zbývá pouhých deset dnů a pořadatelé Zlaté lyže marně čekají na změnu počasí.

Foto: archiv

Ilustrační foto

Článek

"Teploty se sice v noci pohybovaly okolo nuly, ale současné podmínky nám stále nedovolily zahájit výrobu umělého sněhu. S přibývajícím časem se stále zmenšuje naše naděje, že bychom připravili alespoň dvoukilometrový okruh," řekl předseda organizačního výboru Petr Honzl.

Koncem týdne přijede do Nového Města prověřit situaci ředitel běžeckého úseku FIS Švýcar Jörg Capol. "Při jeho návštěvě by mělo padnout definitivní rozhodnutí, zda závod zrušíme. Capol hledá náhradní řešení i případné možnosti přeložení. Jeho snahou je, aby se program Tour de Ski odjel v plném rozsahu," dodal Honzl.

Potíže jsou i jinde

Obdobné potíže jako Nové Město mají ale i další pořadatelé. V italském Val di Fiemme, kde má seriál 5. a 6. ledna končit, také zatím marně čekají na mráz. "Situace je i v Itálii špatná. Současná teplota nedovoluje použít připravená sněhová děla," uvedl pro ČTK tiskový mluvčí závodu ve Val di Fiemme Mario Facchini. Italským pořadatelům se nicméně podařilo navézt sníh z vysokohorských průsmyků na provizorní tříkilometrový okruh v Lago di Tesero, kde se uskutečnilo mistrovství světa v letech 1991 a 2003.

"Nyní upravujeme běžeckou trať ve stoupání na sjezdovku Cermis, kde by měl být cíl celého turné. Stále však čekáme na změnu počasí a mráz. Chtěli bychom už začít vyrábět umělý sníh a uvítali bychom i nějaký přírodní. Naší malou výhodou je, že máme přece jen o týden více času než Nové Město," dodal Facchini.

Reklama

Související témata: