Hlavní obsah

Světlá česká lyžařská budoucnost? Zlatovláska v péči legend sní o úspěchu

Praha

Není toho mnoho, co by české běžce na lyžích mohlo v současnosti těšit. Kateřina Razýmová i Petra Nováková v úvodu sezony bojovaly se zdravím, na body stále čekají i muži, které v distančních závodech až na výjimky od nejlepších dělí propastné ztráty. Pomyslným světlem na konci lyžařského tunelu by mohla být osmnáctiletá Barbora Havlíčková, pokud své juniorské úspěchy dokáže časem přenést i mezi dospělé.

Foto: Svaz lyžařů ČR

Běžkyně na lyžích Barbora Havlíčková.

Článek

Na lednovém juniorském MS byla čtvrtá a pátá, okusila i atmosféru olympiády v Pchjongčchangu. V létě pak přešla od trenérské legendy k té závodnické. Místo kouče Stanislava Frühaufa, který dovedl k úspěchům i Kateřinu Neumannovou, ji připravuje bývalý mistr světa Martin Koukal.

„Trénink u pana Frühaufa mě hodně posunul, ale řekli jsme si, že pro další rok už by nebyl přínosný a v dobrém se rozešli. U Martina jsme začali pracovat víc na síle a vytrvalosti, je to hodně odlišné,“ popisuje trénink u Koukala, jenž je i trenérem juniorské reprezentace.

A lednový světový šampionát této věkové kategorie by měl být pro Havlíčkovou vrcholem zimy, během níž by se mohla objevit i na některých Světových pohárech.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

Menší #tb když nás návštívila zima, která odešla stejně rychle..jako přišla 🤭 #zimovraťse #missyou #kdejesníh #pls

Příspěvek sdílený Bára Havlíčková✨ (@baru_hav),Pro 4, 2018 v 11:48 PST

Vedle trenérských novinek vstoupí Havlíčková do zimy i s novými tetováními. „Mám jich asi sedm, malých,“ přiznává. Co všechno už si na těle nechala zvěčnit? „Datum narození rodičů i bráchy, číslo jedenáct, s nímž je po generace spojena naše rodina,“ vypočítává.

Aktuálně nosí jedenáctku její patnáctiletý bratr na hokejovém dresu. „Mám k rodině obrovské pouto, rodiče nám zasvětili život, chystají nám zázemí, jaké by žádný klub nedokázal udělat,“ cení si.

Vysvětlení má i pro nápis ZLATOvLÁSKA vytetovaný na levé ruce. „Odmala jsem blonďatá, zlato chce ve sportu získat každý a láska je v životě strašně důležitá,“ vysvětluje Havlíčková. „Ale nic dalšího teď neplánuju, ať nejsem celá pokérovaná. Ani nechci, aby byla všechna tetování na první pohled vidět,“ dodává.

Reklama