Hlavní obsah

Janda cítí klid, není před Turné favoritem

PRAHA

Nikoliv v roli favorita jako loni a tudíž i s klidnou hlavou odjede ve čtvrtek na Turné čtyř můstků skokan na lyžích Jakub Janda. Obhájce celkového vítězství necítí žádný tlak, ale úlevu, že se dostal při minulém závodu Světového poháru v Engelbergu do elitní patnáctky průběžného pořadí a nemusí při úvodním dílu v Oberstdorfu bojovat v kvalifikaci.

Foto: Martin Sidorjak

Jakub Janda

Článek

"První závod bývá nejtěžší, protože Němci nasadí i národní skupinu," uvedl v rozhovoru pro ČTK Janda, který se v předchozím ročníku Turné podělil o prvenství s Jannem Ahonenem z Finska. "Stačí drobná chyba a z kvalifikace se nepostoupí. A pak se to vleče všechny závody. V podstatě to znamená konec pro celé Turné a někdy i problém v celé sezóně," prohlásil.

V průběžném pořadí SP patří Jandovi čtrnáctá pozice. "Rozhodně mi to pomůže," konstatoval. Spolu s ním nominoval rakouský kouč české reprezentace Richard Schallert Antonína Hájka, Jana Maturu a Romana Koudelku. Náhradníkem se může stát nejlepší z Čechů při nadcházejícím Kontinentálním poháru ve švýcarském Engelbergu.

Janda cítí úlevu, že nepatří mezi favority. Odborníci jeho jméno při tipování vítěze nevyslovují. "Je to lepší, loni jsem cítil velký tlak, letos je to v pohodě," uvedl.

Tlaků už bylo dost

Loni před Turné vedl Světový pohár a měl na kontě už čtyři vítězství v sezóně. "Těch tlaků už bylo dost," zmínil se i o problému s podpisem reprezentační smlouvy během letní sezóny.

V nedávném závodu ve Švýcarsku byl pátý a po nevydařeném úvodu sezóny si trochu zvedl sebevědomí. Proto na jediném zasněženém můstku v Evropě ještě pár dní poté trénoval. "Byl to určitě nejkvalitnější trénink letos," řekl. Skákání se mu líbilo, i když prý nebylo stoprocentní. "Ale to není nikdy," usmál se.

Testoval kombinézy, techniku i nájezdové postavení, s nímž měl zkraje sezóny největší potíže. "Už vím, v čem byl zakopaný pes," tvrdí. Jezdil prý příliš shrbený. Doma si pár dní odpočinul, i když v tréninku nezahálel. Vánoční pamlsky ho příliš nelákaly, takže ani nepřibral. "Já na to moc nejsem," prohlásil.

Vzpomínky na žehličku

Světový pohár vede dvojnásobný olympijský vítěz ze Salt Lake City Švýcar Simon Ammann, za ním jsou mladíci Anders Jacobsen z Norska a Rakušan Gregor Schlierenzauer, kteří se stali senzací dosavadního průběhu sezóny. "Ani nevím, jak se to jeho jméno přesně vyslovuje," řekl Janda o šestnáctiletém objevu. Ve hře bude prý i Švýcar Andreas Küttel. "A uvidíme, co Ahonen. Odjel domů trénovat," upozornil.

Bydlet bude ve stejném penzionu jako loni při MS, kde skončil druhý a třetí. Minulé Turné zahájil v Oberstdorfu třetím místem. Žádné příjemné vzpomínky se však prý Jandovi nevrátí. "Spíš, že jsme tam udělali dost průšvihů," pronesl a zmínil se o propáleném koberci od žehličky. "Naúčtovali si pak nekřesťanské peníze," vzpomínal.

Úvodní závod Turné zprvu ohrožoval nedostatek sněhu, ale pořadatelé připravili umělý sníh. "Takže kolem to bude asi hodně zelené," přemítal Janda. Můstek díky úspěchům z minulosti může mít rád. "Ale to se mě zeptejte až po závodu," dodal. V sobotu večer bude v Oberstdorfu jasno.

Reklama