Hlavní obsah

Janda: Na Turné nejedu jako favorit, mám to jednodušší

V loňském roce byl Jakub Janda ve skvělé formě a podělil se s finským fenoménem Ahonenem o triumf na Turné čtyř můstků. V letošní sezóně se mu však tolik nedaří a na prestižní Turné nejede jako favorit. V rozhovoru pro deník Právo Janda vykládal o svých šancích, ale i o tom, jak si užil Vánoce, nebo zkoušení nové kombinézy.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jakub Janda

Článek

Na dohled je německorakouské Turné čtyř můstků, jeden z vrcholů sezóny skokanů na lyžích. Jak jste dal dohromady poslední přípravu na něj s vánočními svátky?

Trávil jsem je pracovně, dá se říct. Jen Štědrý den jsem kompletně prolenošil, jinak jsem denně trénoval. Něco v posilovně u frenštátského můstku, zbytek venku, vždyť je pořád docela pěkně. Mám plán, podle toho jedu, nedělá se tak tvrdě jako přes léto, to taková zimní údržba.

Na Vánoce tedy také zbyl čas...

Měl jsem vlastně troje. Štědrý večer jsme začali u babičky s mojí rodinou. Pak jsme byli u Lucčiných (přítelkyně - pozn. aut.) rodičů. A nakonec jsme měli ještě jedny svoje vlastní.

Potěšil vás nějak zvlášť některý z dárků?

Mě těší každý. Je těžké pro mě nějaký vymyslet, nepotřebuju nic, proto mám radost ze všeho.

Na čem jste si nejvíc pochutnal?

Na bramborovém salátu, ale ne s kaprem. Od mala ho nejím, i když všechny možné jiné ryby můžu. Místo něj mám kuřecí řízek.

Jak jste na tom s hmotností? Letos se o tom nemluvilo, jako by to ani nebyl problém?

V Engelbergu na posledních závodech jsem na patřičnou váhu musel dopíjet. Ale o Vánocích jsem se kvůli tomu nepřejídal. Proti minulé sezóně můžu mít podle pravidel víc. Z 63 kilo v kombinéze to při mé výšce posunuli na 63,4. Bez vybavení musím mít těsně pod šedesát.

Mohl jste si tedy přece jen dopřát i sladké...

Cukroví nejím, nejsem na to, zobnu si jen sem tam něco. Ale určitě ne tak, abych se přejedl.

JANDA V SEZÓNĚ05/0606/07
Kuusamo1. a 7.52. a zrušeno
Lillehammer2. a 1.23. a 16.
Harrachov7. a 1.2x zrušeno
Engelberg1. a zrušeno14. a 5.
Oberstdorf3.?
Ga-Pa1.?
Innsbruck2.?
Bischofshofen2.?

Vy jste se vždy snažil nezneklidnit významem akce, ale nemá Turné pro vás coby obhájce prvenství přece jen větší váhu?

Loni jsem tam jel jako favorit, letos je to jinak. Nejsem nahoře. Je to pro mě jednodušší. Žádný tlak... Zůstává to samozřejmě největší podnik v celém seriálu, ale jsem ledově klidný. Nervozita asi přijde až v Oberstdorfu.

Loni jste na Turné vydělal v přepočtu přes milión korun a vyhrál i Nissan X-Trail. Zajímal jste se coby vášnivý řidič už o auto pro vítěze tohoto ročníku?

Potkal jsem se v Engelbergu se šéfem Nissanu. Bude to jinak než minule, první dostane Nissan Alaska. Ještě jsem se na internetu pořádně nedíval, co je to za auto. Ale zavtipkoval jsem, že mě to nezajímá, dokud nedají jako cenu Nissan 350 Z. To je fantastický sporťák. Něco pro mě, člověka se sportovním srdcem. Ale jen jsme se tomu nakonec zasmáli.

Podle výsledků jdete výkonnostně nahoru. Je to povzbudivé?

Před Vánoci jsem si konečně normálně zatrénoval. Zůstali jsme po Svěťáku v Engelbergu, byly tam fantastické podmínky, začalo to vycházet. Zůstali tam skoro všichni kromě Finů, kteří jsou doma na severu. Nával ale nebyl, bylo to rozdělené na skupiny, takže se dalo dost odskákat. Ale trénink je trénink, závod něco úplně jiného.

Problém s postavením na nájezdu je už pryč?

Určitě se to zlepšilo.

Když to srovnáte s minulou zimou, bylo to o tom držet formu. Teď se k ní teprve dostáváte. Co je psychicky náročnější?

Už Pavel Ploc kdysi říkal, že není těžké se dostat do špičky, jako se v ní udržet. Pro mě je teď důležité, že jsem v naprosté pohodě.

Co váš největší rival v boji o prvenství v minulém Turné i celém ročníku Světového poháru Ahonen? Chybí mu jiskra, objevují se názory, že začal vyklízet pozice...

Ale třeba před olympiádou v Salt Lake City na tom také nebyl dobře, a pak se to obrátilo.

Vám to zpočátku sezóny vůbec nešlo, všímali si vás třeba nějak víc novináři v cizině?

Zájem pořád nějaký je, ale nejsem ani Němec, ani Rakušan, takže nějak mimořádné to nikdy nebude. RTL se mnou natáčela šot v Engelbergu. V Oberstdorfu mám být na úvodní tiskové konferenci.

Před Engelbergem jste měli jet pro nové kombinézy. Jak to s nimi vypadá?

Věřím značce Meininger. Už v Ramsau při tréninku před Engelbergem jsem je zkoušel. Na můstku se mi to nezdálo, ale na videu bylo vidět, že kombinéza pracuje, je dobře nafouklá tam, kde má být. Měl jsem i novou švýcarskou. Vypadala taky dobře, jenže byla malá. Riči Schallert (trenér reprezentace - pozn. aut.) se stavil ve firmě, ušijí novou a ještě ji vyzkouším.

Bude na to dost času?

Jsem už v patnáctce pořadí Světového poháru a mám jistou účast v závodě, takže kvalifikaci můžu vzít tréninkově a testovat. Jinak na můstek asi dopředu nikoho nepustí.

Sezónu skvěle začali Jacobsen z Norska a hlavně Rakušan Schlierenzauer. Co říkáte na mladé dravce?

Noví kluci šli do sezóny nepoznamenaní, s čistou hlavou. Předešlá zima byla příliš hektická. Bývalá špička je na ústupu. Jsou tam nová jména. Kromě mladíků se do ní po letech vrátil Švýcar Ammann. Obměna je normální. Je to taky o motivaci v poolympijské sezóně. Někdy je s ní problém, zvláště když to nejde. I mě se to týkalo, ale už je líp.

Asi vám pomohly i roky, kdy jste marně bojoval třeba jen o postup do druhého kola...

Určitě. Letos to nešlo a nedělal jsem z toho tragédii. Být pořád na špici, to nejde.

Reklama

Související témata: