Hlavní obsah

Pojistky se nemusí vyplatit, pořadatelé váhají

PRAHA

Pojistit, či ne? Organizátoři lyžařských Světových pohárů i vzhledem k letošním tragickým sněhovým podmínkám stále častěji řeší otázku, zda mírnit případné ztráty, nebo jít do rizika a mnohdy nákladnou pojistku neplatit. Například pořadatelé SP ve skocích na lyžích v Harrachově si blahořečí, že závod ve vražedném termínu v první půli prosince měli pojištěný.

Článek

"Na organizaci jsme proinvestovali zhruba milión a půl," říká Otakar Jiroutek, šéf pořadatelů z Harrachova. Tvrdí, že pojistka stála milión a měla by zajistit, že dobrodružství pro ně není prodělečné. Přijdou tak jen o zisk z televizních práv a reklamy.

Organizátoři v Novém Městě naopak počítají ztráty. Zlatou lyži - v předsilvestrovském termínu pro Vysočinu rovněž mimořádně riskantní -pojistit nestihli. "Domácí pojišťovny o to rozhodně neměly zájem. A ve chvíli, kdy jsme o tom s naším marketingovým partnerem začali uvažovat, švýcarská firma pracující pro lyžařskou federaci řešila problémy jiných středisek a už to nešlo," přiznává ředitel Zlaté lyže Petr Honzl, jehož kromě jiného čekají jednání o kompenzaci hoteliérům, kteří na nejlukrativnější termín mezi Vánocemi a Silvestrem vyhradili místa pro aktéry SP a těžko nakonec mohli shánět náhradní klientelu.

Ztráty se blíží dvěma a půl miliónu

Co víc: okleštěná - bez dvou novoměstských závodů - a se zpožděním odstartuje novinková Tour de Ski, jež měla být výkladní skříní běžeckého SP. Pořadatelé v Novém Městě kalkulují se ztrátou blížící se ke dvěma a půl miliónům, nepočítají však se ztrátou místa v prestižní společnosti organizátorů seriálu. Očekávají podporu města, kraje i marketingového partnera. "Pak by to pro nás nemělo mít drastický dopad," dodává Honzl.

Nad pojištěním dumají i pořadatelé SP v alpském lyžování žen, který bude v příští sezóně znovu hostit Špindlerův Mlýn. "O pojistce uvažujeme, ale v našich podmínkách to není úplně výhodné," líčí generální sekretář organizačního výboru Aleš Krýzl.

Pojistka by se podle jeho slov vyplatila, jen kdyby závod museli odřeknout například kvůli mlze nebo silnému větru až v době, kdy by všichni účastníci už byli na místě. Náklady na "last minute" zrušení by vyšly na 6-8 miliónů korun, zatímco pokud by akce byla odvolána včas, náklady by podle Krýzla činily zhruba 1,6 miliónu.

Pokud nemrzne, nedá se nic dělat

V o něco nižších cenových relacích se pohybují akrobatičtí lyžaři, podle Marka Rejmana z pořadatelské agentury GSMA by se cena pojistky Světových pohárů pohybovala v řádech statisíců. "My ale závody nepojišťujeme," říká.

Po letošní zimě se navíc cena pojištění rozhodně nesníží. "Očekával bych, že se ještě zvedne, i když letošní rok je vážně extrém. Každé středisko teď už dokáže sníh nafoukat, ale pokud nemrzne, nedá se s tím nic dělat," popisuje Rejman. Závody boulařů, skikrosařů a akrobatických skokanů plánované na začátek února ve Špindlerově Mlýně a Peci pod Sněžkou jsou vážně ohroženy. Jednak proto, že vlastníci areálu ve Svatém Petru nechtějí uzavřít v době hlavní sezóny část černé sjezdovky, a také z důvodu předpovědi počasí.

"Ta není dobrá, sněžit by mělo až ve druhé půlce ledna," tlumočí Rejman slova meteorologů. Klidné spaní z toho nemá ani koordinátor SP v akrobatickém lyžování Joseph Fitzgerald. "Ruší se toho teď spousta, a tak se zvažuje další přesouvání termínů a dějišť závodů, ale to by předpokládalo dokonalou koordinaci logistiky a organizace," líčí Rejman.

Reklama