Hlavní obsah

Olympijskou vítězku Neumannovou čeká zlomový rok

PRAHA

V životě olympijské vítězky v běhu na lyžích Kateřiny Neumannové bude rok 2007 znamenat velký zlom. V polovině února oslaví rodačka z Písku 34. narozeniny a o tři měsíce později přijde ohlášený konec její skvělé sportovní kariéry, který tak výrazně změní její život.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Kateřina Neumannová

Článek

S velkými akcemi se bude loučit na přelomu února a března na mistrovství světa, na němž poprvé startovala před šestnácti lety. Od té doby neznala skoro nic jiného než trénink a závody, což se v příštím roce změní.

"Změnit život, to je možná trochu silné slovo, ale ty myšlenky v hlavě mám čím dál častěji," připustila v rozhovoru pro ČTK Neumannová. Po sezoně začne žít všední život, bude mít konečně čas i na kamarády. "Ty teď hodně zanedbávám," uvedla.

Vítězka 17 závodů Světového poháru bude mít najednou jiné starosti než dosud. Bude se věnovat práci ve svém manažerském týmu či pro firmu Madshus, svého dlouholetého sponzora. "I když na něco se moc netěším, protože budu muset být v Praze kvůli práci víc, než bych si přála," uvedla majitelka penzionu na milované Šumavě. "Lyžaři budou na horách a já na podzim ve městě. Snad si najdu pár dní na to, abych si tam také zajela," prohlásila mistryně světa.

O rozlučce nepřemýšlí

Ve zlomovém roce 2007 by mohla dosáhnout také na jednu z mála trofejí, které jí chybí - vítězství v anketě Sportovec roku. Jako olympijská vítězka je favoritkou a organizátoři i kvůli ní přesunuli slavnostního večera na 14. ledna, aby se ho mohla zúčastnit. "Šaty mám rozešité, jako vždy to bude na poslední chvíli," smála se, ale svou dvorní návrhářku Věru Kocovou pochválila. "Jako vždy to stihne," ujistila.

O případné rozlučce zatím nepřemýšlí, vše nechává na bedrech svého manažera Josefa Jindry. V rámci vyhlášení ankety Král bílé stopy by se něco podobného mohlo uskutečnit v polovině května v Písku, v jejím rodišti. "Přiznám se, že to jde mimo mě, vůbec se tím nezatěžuju. Já spíš žiji sportem, rozlučky moc neprožívám. Něco asi bude, ale jakou formou a kdy, to neřeším," řekla. "Z republiky přeci nezmizím," řekla s úsměvem.

Nepřízeň počasí kazí dojem

S domácím publikem se mohla rozloučit při závodech SP v Novém Městě, které však byly kvůli nedostatku sněhu zrušeny. Neuvažovala ani na chvíli, že by rozhodnutí o konci kariéry přehodnotila? Vždyť Světový pohár v Novém Městě bude i v roce 2008. "Jo, a pak ho zase kvůli sněhu odřeknou a já budu závodit donekonečna," konstatovala.

Nepřízeň počasí jí celkově kazí dojem z poslední sezóny v kariéře. Závody se přesouvají, nebo ruší. Lyžaři nemají kde trénovat. "Letošní zima je špatná, je to obrovská otrava," posteskla si. Poslední start by měla absolvovat na konci 24. a 25. března ve švédském Falunu. Pak už může běžky pustit z hlavy. Na co se bude nejvíce těšit? "Na jaro, až budu moci vyjet někam na sjezdovky a dojde na dovolenou v dubnu po sezoně. Těším se i na to, že budu mít čas zajít s Luckou do divadla či do zoologické, kam jsem často s rodiči chodila," řekla Neumannová.

Reklama