Hlavní obsah

Neumannová doběhla ve skiatlonu v Oberstdorfu čtvrtá

OBERSTDORF

Počtvrté za sebou marně útočila v distančních závodech běžkyň na lyžích Kateřina Neumannová na stupně vítězů a skončila těsně pod nimi. V úterním skiatlonu v rámci nového seriálu Tour de Ski doběhla stříbrná olympijská medailistka z této disciplíny na čtvrtém místě. Z vítězství se radovala Norka Kristin Steiraová a ujala se vedení v pořadí Tour, Neumannová je průběžně čtvrtá.

Foto: www.neumannova.cz

Kateřina Neumannová

Článek

Závodnice čekaly v německém Oberstdorfu náročné podmínky. Po pondělním celodenním dešti sněžilo a foukal silný vítr. Od začátku se držely v čele pelotonu Norky, jejichž servismanům se očividně podařilo vhodně namazat. Neumannová se v první polovině desetikilometrové trati klasickou technikou držela v kontaktu s početným čelem a přezouvala jako sedmá.

Vedení se na chvíli ujala Němka Claudia Künzelová, ale na bruslařské pětce odpadla. Naopak Neumannová se posouvala kupředu. Steiraová však unikala soupeřkám a mířila za nečekaným vítězstvím.  V úvodu se musela se startovním číslem 56 prodírat mezi závodnicemi před sebou, ale v závěru už měla trať volnou. "Cítila jsem se dobře a měla jsem výborné lyže. Bylo úžasné být na cílové čáře sama," pochvalovala si.

Zkušená třiatřicetiletá česká reprezentantka už mohla bojovat jen o stříbro, ukrajinsko-ruský tandem Valentina Ševčenková, Olga Savjalovová však už nedotáhla.

Rajdlová předběhla Björgenovou

Na třetí Savjalovovou ztratila Neumannová v cíli sedm desetin vteřiny a musela se už počtvrté za poslední měsíc a půl smířit se čtvrtým, či pátým místem. Na 16. příčce doběhla Kamila Rajdlová a získala například cenný skalp vedoucí ženy pořadí Tour de Ski, až pětadvacáté Norky Marit Björgenové. Ta si po závodě stěžovala na velkou únavu, na níž se podílela i chybně zvolená taktika. "Kdybych to věděla, nesnažila bych se o prémii, protože je velmi náročné sprintovat uprostřed závodu," řekla.

Neumannová, která je čtvrtá i v průběžném pořadí SP, teprve v pondělí dobrala antibiotika. "Jediné pozitivní zjištění je, že i po nemoci stačím na špičku. I přesto, že k pohodě mám hodně daleko, byla jsem nakonec čtvrtá," řekla novinářům. Na trati se prý trápila. "Snažila jsem se drát vpřed, ale bylo to velké trápení. Ale na nemoc se nechci vymlouvat." Kotrmelec ustála

Nevlídné počasí jí nevadilo. "Smála jsem se tomu," řekla. Lyže měla dobře připravené, start z dvacáté pozice podle průběžného pořadí Tour jí ale nepotěšil. "Dvě řady přede mnou, navíc starty nemám ideální. Na druhou stranu jsme měly rychlejší projetou stopu," uvedla. "Málem jsem udělala po startu kotrmelec, ale ustála jsem to," popsala s úsměvem kritickou situaci na místě, kde před dvěma lety upadla na mistrovství světa.

Ve středu bude seriál pokračovat v Obertsdorfu desítkou klasicky. Po zrušení závodů v Novém Městě na Moravě je Tour de Ski šestidílné a dotované částkou 750.000 švýcarských franků. Vítěze Tour určí po vzoru cyklistických závodů součet časů ze všech etap. Body do Světového poháru se budou rozdávat až v neděli po finále ve Val di Fiemme. Elitní třicítka získá čtyřnásobek bodů udělovaných za jeden díl SP, tedy vítěz 400 bodů.

Vítěze Tour určí po vzoru cyklistických závodů součet časů z etap. Do hodnocení se započítávají také bonusové sekundy, kterých běžci do nejlepší třicítky ve sprintu získají až padesát za vítězství. V úterním distančním závodu byla jediná sprinterská prémie na trati oceněna pro nejlepší tři závodníky patnácti, deseti a pěti sekundami. Stejně bude ohodnocena prémie i při závodu klasicky ve Val di Fiemme, středeční měření sil v Oberstdorfu a závěrečná etapa v Itálii budou bez bonusů.

Výsledky - skiatlon (10 km):
1. Steiraová (Nor.) 29:27,6 min., 2. Ševčenková (Ukr.) -13,3, 3. Savjalovová (Rus.) -17,2, 4. Neumannová (ČR) -17,9, 5. Roponenová (Fin.) -18,8, 6. Čekalevová (Rus.) -21,5, 7. Philippotová (Fr.) -22,8, 8. Nilsenová -22,9, 9. Björnaasová -23,4, 10. Skofterudová (všechny Nor.) -27,3, ...16. Rajdlová -36,1, 36. Erbenová (obě ČR) -1:20,7.
Průběžné pořadí Tour (po 2 ze 6 závodů):
1. Steiraová 30:53,9, 2. Björgenová (Nor.) 31:00,0, 3. Saarinenová (Fin.) 31:06,4 4. Neumannová 31:10,5, 5. Künzelová (Něm.) 31:10,8, 6. Ševčenková 31:11,9, ...22. Rajdlová 31:42,1, 36. Erbenová 32:28,2.

Reklama

Související témata: