Hlavní obsah

Jizerská padesátka je vážně ohrožena

BEDŘICHOV

Téměř čtyři tisícovky běžců na lyžích přihlášených na Jizerskou padesátku, která by měla příští víkend otevřít seriál dálkových běhů Worldloppet, stále nemá jistotu, že se tradiční závod uskuteční. Očekávaná obleva nasvědčuje tomu, že pořadatelé budou nuceni podnik, při nemž se ve stopě setkávají vrcholoví závodníci i široká veřejnost, zrušit. Konečné rohodnutí padne v pondělí.

Foto: www.jiz50.cz

Na podmínky, jaké panovaly na Jizerské padesátce před rokem, mohou organizátoři jen se smutkem vzpomínat.

Článek

"Nevypadá to vůbec dobře," přiznal v rozhovoru pro ČTK za organizátory velitel tratí Radim Nyč. Ještě ve čtvrtek měl spolu s členy pořadatelského týmu schůzku a byl optimistou. "Vypadalo to nadějně, protože padal sníh," prohlásil.

Jenomže dnešní teploty vysoko nad bodem mrazu optimismus zabrzdily a závod by mohla zachránit jen razantní změna počasí. "Přišla obleva, stadión je pod vodou," popsal Nyč podmínky v dějišti. V úvahu připadá přesunutí startu a cíle závodu na Novou louku a zkrácení závodu přibližně o pět kilometrů. "Ale podle předpovědi nám počasí zřejmě to rozhodování usnadní," připustil bývalý československý reprezentant a držitel bronzové medaile ze štafety na ZOH 1988 v Calgary.

O víkendu má totiž být kolem šesti stupňů nad nulou a dá se očekávat, že zbylý sníh s vrcholků Jizerských hor zmizí. "V neděli máme schůzku a v pondělí musím rozhodnout," řekl Nyč. "Bude však velké teplo," dodal rezignovaně.

Na start se naposledy ve své kariéře doma měla postavit také olympijská vítězka Kateřina Neumannová i bývalý mistr světa v běhu na lyžích Martin Koukal. Neumannová měla nastoupit do závodu na 25 kilometrů klasicky, Koukal se chtěl zúčastnit hlavního závodu. Oba běhy by se měly konat v 14. ledna.

Ve startovních listinách Jizerské padesátky a přidružených závodů je už více než 3900 běžců. Pětadvacítka má start naplánován na 10:15, hlavní závod by měl zahájit v 9:00.

Reklama