Hlavní obsah

Neumannová: Snad už se to zlomilo k lepšímu

Jako nebe a dudy. Tak vypadaly poslední dva závody Kateřiny Neumannové. Po středečním krachu při klasické desítce v Oberstdorfu v rámci Tour de Ski se olympijská vítězka neuvěřitelně zvedla a při pátečním sprintu volnou technikou v italském Asiagu sahala senzačně po medaili. Lepší výsledek zajela na krátkých tratích Neumannová naposledy před pěti lety, ještě před narozením dcery Lucie.

Foto: Adidas

Kateřina Neumannová

Článek

Okamžitě po minulém závodu přitom běžkyně cítila zmar a chuť z boje utéct. Ale s chladnou hlavou zhodnotila, že její výkony se po nemoci musejí zlepšit. Dala si dobrou večeři, sklenku jejího oblíbeného červeného vína a nezdary byly zapomenuty. "Už zase převažuje radost, že závodím. Snad se to láme k lepšímu," řekla novinářům po pátém místu v Asiagu. Prý už se vyrovnala s tím, že v celé Tour nebude královnou. "Ale šance na body je," řekla.

Podle lékařů už je zdravá a výkony by měly růst stejně jako sebevědomí. V sobotu ji čeká závod na 15 km klasicky, který však moc ráda nemá. "Ale všichni už mohou být unavení," naznačila, že spatřuje šanci. Sama totiž necítí nijak velkou únavu. "Ale bude to hodně těžké," tušila hlavně s ohledem na nedělní finálový bruslařský závod s cílem do sjezdovky ve Val di Fiemme. "Mohla by to být moje výhoda, ale nevím, jak je ta sjezdovka prudká," řekla.

Dnes se v ní opět probudily sprinterské geny, které měla v první polovině své kariéry. "Dnes ta trať byla podobná jako dřív, dlouhá, široká a s velkým převýšením, to mi sedí," vysvětlila. Navíc jí dnes dobře jely lyže. "V první jízdě byly vynikající, tam mě trochu zachránily," přiznala.

Kožíšek je už doma jedničkou

Kožíšek už si po dnešním závodu doma může utahovat ze své přítelkyně, biatlonistky Zdeňky Vejnarové. Ta dokázala loni dojet v závodu Světového poháru sedmá. "Takže už jsem doma za jedničku," usmíval se po závodu v rozhovoru s novináři.

Třebaže je bronzovým medailistou z mistrovství světa v závodu dvojic s Martinem Koukalem, větší individuální úspěch zaznamenal až dnes. "Nečekal jsem, že bych mohl jet tak dobře," přiznal Kožíšek.

Do celkového hodnocení SP se mu body nepřipočetly, ale navýšil zisk v dílčím pořadí Světového poháru ve sprintu, které se počítá zvlášť. "Myslím si, že mám teď dobrou pozici," radoval se specialista na sprinty.

Kvalifikace se mu dnes úplně nepovedla, ale svedl to na dlouhý přesun. "Bolely mě z toho nohy, ale kvalifikace je jiná než samotný závod," uvedl Kožíšek. Teď chce hlavně Tour dokončit. "Dlouhé tratě nemám moc rád, berou mě křeče," dodal.

Reklama