Hlavní obsah

U nás lyžařku Smutnou vyhnali, tak jezdí za velmoc

vap (Val di Fiemme)Právo

Důrazně pocítila, že v českém týmu ji nechtějí, a tak Kateřina Smutná hledala jinde. "Neměla jsem na vybranou," říká třiadvacetiletá běžkyně na lyžích s českým jménem, ale nosící rakouské reprezentační barvy. S českými se loučila v roce 2003. "Tehdy na mistrovství světa juniorů jsem zajela špatně desítku, nebyla jsem úplně fit, ale mysleli si snad, že jedu schválně pomalu a vyhodili mě," ohlíží se za momentem zlomu v kariéře.

Článek

"Nesrazilo mě to, naopak hnalo vpřed," připomíná, že ji nenapadlo končit s lyžováním. Pomohly jí kontakty v Rakousku, přes známé z firmy, na jejíchž lyžích jezdí, nalezla angažmá v jednom z klubů. A čekala na občanství. I tuto pro ni lákavou alternativu jí záhy nabídli, kvalitnější běžkyni léta nemají. "Čas od času osoba, která je ve svém oboru v Rakousku výjimečná, občanství dostane," připomíná Radim Duda, trenér, servisman a přítel lyžařky. Jenže čekání bylo dlouhé. Olympiádu v Turíně nestihla, zpráva, že vše je vyřízeno ji zastihla v březnu. "Šampionát v Sapporu už mi neunikne, když mám i nějaké výsledky," doufá.

V sezóně poprvé výrazněji boduje ve Světovém poháru. "Sedmnácté místo v Kuusamu pro mě bylo šokující," přiznává. Tour de Ski jí ale nevyšla. Závěrečnou bitvu ve stoupání předem vzdala. "Nemá cenu se zničit, body byly daleko a sezóna běží dál," vysvětluje Duda.

Má jeho svěřenkyně vyšší, třeba i medailové cíle? "Za tři čtyři roky se může stát ledacos, ale takové přání má každý, kdo trénuje," krčí rameny lyžařka. Nemíní, že by zpohodlněla, když má výsadní běžecké postavení v zemi, která je lyžařskou velmocí. "I během se tam dá dobře živit, ale výsledky jsou nezbytné," je jí jasné.

"Trénujeme s muži, jinak to tam nejde. Kateřina je ale smutná nejen podle jména, nemůže jet štafetu, a to ji mrzí," vidí trenér mizivou naději na vytvoření silnějšího týmu žen v Rakousku. Zato síla české štafety roste. "Ale i přesto by se do ní hodila," míní poněkud provokativně trenér lyžařky, která pochází z Jablonce. Spolu teď žijí u německo-rakouských hranic. "Kde zakotvím, až skončím, to se teprve uvidí," dodává Smutná.

Reklama

Související témata: