Hlavní obsah

Tour bude zase, běžci ji potřebují

VAL DI FIEMME

Je libo běžce na lyžích mezi brankami pro obří slalom či třeba totálně schváceného a třeba i nebývale naštvaného na konci vražedného stoupání? Mohou být takhle k vidění za rok při další Tour de Ski. V neděli skončený experiment sice neuchvátil, ale ani nepropadl. Lyžařská federace už oznámila jeho pokračování.

Článek

"Musíme dál hledat, ale tohle je cesta, potřebujeme takové novinky," tvrdil Vegaard Ulvang, který s dalším bývalým závodníkem a nynějším šéfem běžeckého Světového poháru Jörgem Capolem Tour nabídl do nabité přehlídky lyžování v atraktivním údobí mezi vánočními svátky a Třemi králi.

Výběh či spíše v některých fázích pomalý výšlap do sjezdovky, to může zaujmout. Fandové v závěru hnali závodníky podobně zblízka jako třeba při cyklistické Tour de France, jíž se tvůrci lyžařského seriálu inspirovali. "Bylo to podobné," přiznal Němec Tobias Angerer, který se jarně prosluněným údolím Val di Fiemme a pak uměle zasněženou sjezdovkou Alpe Cermis uprostřed jinak zcela holých strání hnal do cíle nového závodu.

Podle Magála paskvil

"Ten kopec ale asi budeme muset vyměnit," pravil Ulvang poté, co ho sám zdolal. "Neřekla bych, že to překročilo hranice únosnosti," soudila Kateřina Neumanová, česká běžecká jednička, která se marně rvala o stupně vítězů, zvýrazněný bodový zisk do Světového poháru a také největší porci z rekordní běžecké prémie v celkové výši 750 tisíc švýcarských franků.

"Svým způsobem se mi po tom bude stýskat," reagovala na poznámku, že Tour, letos šestietapovou v osmi dnech, běžela naposledy. Po sezóně se hodlá loučit.

Novota dostávala i kruté rány. Dvě zrušené etapy v Novém Městě, kde by se zřejmě jen zázrakem pravidelně dalo závodit v době před Silvestrem, pozměnily parametry závodu. Technika při přenosech pomalu přinášela výsledky, smířit se šéfové Tour museli s tím, že poslední díl byl vmáčknut mezi sjezdaře a skokany děj se co děj. I za cenu zkrácení. "Co to je za závod, zbyla jediná bruslařská část a udělají s ní tohle. Dál to hodnotím jako paskvil," zlobil se v cíli nakonec kratší závěrečné etapy Jiří Magál, nejlepší z Čechů.

Reklama