Hlavní obsah

Bankovi pomohlo, že je sám sobě servismanem

O výbavu nejlepších slalomářů se starají celé týmy servismanů. Ondřej Bank si v buňce brousil a upravoval lyže sám, a přesto se ve švýcarském Adelbodenu prodral na dosah první desítky ve Světovém poháru. Přitom dosud nebyl ve slalomu ani ve třicítce.

Článek

Slovinský servisman Knieževič totiž neodváděl práci, jakou by si Bank představoval. "Při obřáku lyže zrovna moc nedržely," popisuje. Tak se rozhodl vzít přípravné práce do vlastních rukou. "Zkusil jsem svoje vybroušení, na které jsem zvyklý, a bylo to lepší," pochvaluje si. Nezvyklý model nebude upravovat ani před dalšími slalomy. "Nerad měním osvědčené věci. Sice musím lyže hodinu připravovat, což před závodem není ideální, ale když nefungují, tak se na nich jet prostě nedá," pokrčí rameny.

Špička se vyrovnává

Ve švýcarském středisku to byl vůbec zvláštní závod. Bank byl po prvním kole 25., druhé jej poslalo o čtrnáct míst výše. "Ale zase taková výjimka to nebyla, v poslední době takhle závody občas probíhají, minule se taky jeden závodník dostal ze třicátého místa na šesté," líčí šestadvacetiletý Bank. "Špička se vyrovnává, ve druhém kole může vyhrát fakt kdokoliv, je výhoda jet na začátku té obrácené třicítky," říká sjezdař, jenž zatím sbíral největší úspěchy v obřím slalomu a kombinacích.

Ještě větší senzaci ztropil domácí Marc Berthod. Vítězství s číslem 60 je ve Světovém poháru věcí nevídanou. I když... "Chorvat Kostelič jednou vyhrál se čtyřiašedesátkou," vybavuje si Bank. "Berthod doteď startoval ve třicítce, ale dvakrát z ní vypadl, takže podle FIS bodů spadnul tak dolů," vysvětluje Bank, jak Švýcar došel ke svému životnímu úspěchu.

Byl to těžký slalom

Nejlepší slalom kariéry absolvoval i Bank, přestože ve druhém kole měl na mysli hlavně zisk bodů, které zajistily start do příštího závodu dokonce třem českým závodníkům. "Vždycky je to složité rozhodování, jestli jet pro body, nebo se pustit dolů naplno, zvlášť když to byl takhle těžký slalom. Já zkusil zvolit něco mezi," popisuje své rozhodování. "Něco mezi" mu ale vyneslo třetí nejlepší čas ve druhém kole!

Jeho nejlepším výsledkem v kariéře SP zůstává listopadové šesté místo z amerického Beaver Creeku, ale umístění ve slalomu mají ve světě větší zvuk. "Cením si to tak nastejno, už i superkombinace se začíná vyrovnávat. Závody hodnotím spíš podle ztráty na vítěze," říká svěřenec svého bratra Tomáše, s nímž úspěch oslavil v hospůdce nedaleko od sjezdovky.

Zraněné koleno se lepší

Před sezónou přitom mluvil spíše o ataku na sjezdařskou světovou špičku. "Ale slalom byl pořád před sjezdem, spíš jsem měl na mysli, že se rychlosti budu věnovat víc než dříve," upřesňuje. "Ale nevybírám si, mým vzorem stejně vždycky byli všestranní lyžaři."

Při sjezdu aspoň nebude muset řešit starosti s přípravou lyží. "Tam by to ani nešlo, navíc od Elanu máme na sjezdy jiného servismana a ten dělá vynikající práci," pochvaluje si. A tak se v sobotu vrhne na slavný sjezd ve švýcarském Wengenu. I přes přetrvávající problémy s kolenem. "Ale je to mnohem lepší než před Vánoci. Už zažilo spoustu věcí, takže perfektní nebude, ale dá se s ním jezdit tak, abych na to nemusel myslet," oddechne si.

Reklama

Související témata: