Hlavní obsah

Kraus byl třetí v úvodním závodu SP ve skikrosu ve Flaine

FLAINE

Třetím místem zahájil skikrosař Tomáš Kraus cestu za třetím vítězstvím v celkovém hodnocení Světového poháru za sebou. V úvodním závodu sezóny ve francouzském středisku Flaine podtrhl úspěch českých barev v nové olympijské disciplíně pátý Stanley Hayer, loni v celkovém pořadí čtvrtý muž SP.

Foto: www.skicross.cz

Tomáš Kraus s Křišťálovým glóbem.

Článek

Vítězem úvodního měření sil se stal Audun Grönvold z Norska, bronzový medailista z mistrovství světa před dvěma lety, druhou pozici obsadil Japonec Hiroomi Takizawa. Poslední český zástupce Zdeněk Šafář byl sedmnáctý, první nepostupující, Tereza Kacířová obsadila osmnáctou pozici a do šestnáctky se rovněž nedostala. První vítězkou v sezóně je Švédka Magdalena Iljansová, třetí žena celkového hodnocení z minulé sezony.

Mistr světa Kraus, který svůj titul bude obhajovat na začátku března v Madonně di Campiglio, tak potvrdil roli jednoho z favoritů sezóny. Skikrosu kraluje už dva roky, loni vyhrál tři z pěti závodů SP a v jednom byl druhý.

Reprezentanti označili vstup do sezóny za úspěšný, i když Hayer se do finále nedostal po semifinálové drobné kolizi právě s Krausem, po níž ho předjel nakonec druhý Takizawa. "Jasně, že jsem na něj naštvanej, ale je to sport, co se dá dělat," uvedl v rozhovoru pro ČTK Hayer. "Pořád mu kryju záda," pokračoval.

Stále bez servismana

Krause trochu limitovala naražená záda z kolize se Šafářem při pondělním závodu v Tignes, doznívající zranění vazů v palci u ruky a špatná pozice po kvalifikaci, v níž byl až jedenáctý. "Skočil jsem jeden skok moc do strany," pokáral se Kraus. "A při startu ve finále mi ujela hůlka," prozradil.

Jinak byli oba čeští skikrosaři spokojení. "Dobrý úvod, byla to dost těžká trať," shodli se. Mrzí je však problémy s tím, že stále nemají k dispozici servismana. "Byli jsme včera na kopci pět hodin a mazali a testovali a mazali a testovali," postěžoval si Kraus.

Ohrožená Pec

Aktuální sezóna v dynamicky se rozvíjející disciplíně má velké trhliny, neboť kvůli špatným sněhovým podmínkám byly zrušeny už dva závody SP - v rakouském Kreischbergu v polovině prosince a v Les Contamines, kde se mělo jet o víkendu. Po zastávce ve Flaine by se měl konat další díl SP v Peci pod Sněžkou 2. února, ale vinou špatných podmínek je osud tohoto závodu ve hvězdách.

Kraus i Hayer ve čtvrtek odjedou na závody série Ski Tour do USA, pak se vrátí do České republiky a po plánovaném SP v Krkonoších odjedou zpět do USA na X-games. Ve Flaine nepozorovali nijak extrémní nárůst soupeřů v nové disciplíně pro OH. "Možná v kvalifikaci bylo pár nových lidí, ale ve finále staří známí," dodal Kraus.

Výsledky:
Muži: 1. Grönvold (Nor.), 2. Takizawa (Jap.), 3. Kraus, ...5. Hayer, 17. Šafář (všichni ČR).
Ženy: 1. Iljansová (Švéd.), 2. Davidová (Fr.), 3. Murková (Švýc.), ...18. Kacířová (ČR).

Reklama