Hlavní obsah

Norové vyhráli štafetu biatlonistů v Ruhpoldingu, Češi osmí

RUHPOLDING

Fenomenální biatlonista Ole Einar Björndalen zajistil norskému kvartetu skvělým finišem vítězství ve čtvrtečním štafetovém závodě Světového poháru na 4x7,5 kilometru v německém Ruhpoldingu. V cíli byl Seveřan o necelých pět vteřin dříve než ruský reprezentant Nikolaj Kruglov, třetí doběhli domácí Němci.

Článek

Čeští biatlonisté se po pokaženém rozjezdu nakonec na posledním úseku dokázali díky Zdeňku Vítkovi posunout na osmé místo.

Češi chtěli navázat na čtvrtou a pátou příčku z minulých dvou závodů, ale jejich šance na umístění mezi absolutní elitou pohřbil hned na první střelbě Ondřej Moravec. Dvaadvacetiletému rodákovi z Ústí nad Orlicí nestačilo ani trojí dobíjení a po třech trestných kolech se propadl po úvodní střelecké položce až na předposlední 23. příčku.

Moravec marně vzpomínal na závod, kdy takovým způsobem střelbu vleže pokazil. "Nepamatuji si, že by se mi někdy něco podobného stalo. Osm ran, a jen dva trefené terče, to je šílená bilance. A nyní je to ještě o to horší, že jsem to zkazil i ostatním," řekl spolupracovníkovi ČTK zklamaný Moravec.

Moravec chyboval při spouštění

Podle trenéra českého výběru Milana Janouška chyboval především při spouštění. "Všechny rány měl dole a poměrně daleko od terče. Přitom v tréninku se mu dařilo. Dneska Ondra prostě pouze netrefoval terče, neměl žádné mimořádné technické problémy," prohlásil kouč.

Nezdar z prvního úseku se však poté dařilo ostatním členům českého družstva postupně vylepšovat. Michal Šlesingr na druhém úseku pouze jednou dobíjel a v polovině trati předal Tomáši Holubcovi na průběžné 19. pozici na dohled ostatním soupeřům. Třetí muž české štafety zopakoval výborné přestavení ze závodu v Oberhofu a z mohutné stíhací jízdy nakonec vytěžil pro finišmana Zdeňka Vítka před závěrečným okruhem 11. místo.

Zkušený devětadvacetiletý reprezentant, který v minulém dílu SP odpočíval a trénoval na únorový světový šampionát, se pak před poslední položkou dokázal vmáčknout už do elitní desítky. V minulosti slabší "stojku" zvládl tentokrát bezchybně a v závěrečném stoupání se dostal ještě před osmého Ukrajince Andrije Deryzemlju.

Dokázali, že patří mezi elitu

Janoušek svoje svěřence chválil, že závod po počátečním nezdaru nevzdali. "Mají moje absolutorium. Po úvodní položce jsem vůbec nečekal, že se můžeme ještě vrátit mezi nejlepší. I přes Ondrův kolaps jsme dokázali, že patříme mezi elitu," uvedl Janoušek.

V cíli se mohla z druhého triumfu v sezoně radovat štafeta Norska. Ta se dnes přes půl závodu držela v čele, ale nakonec byla ráda, že má ve svém středu téměř nepřekonatelného suveréna Björndalena.

Dvaatřicetiletý biatlonista musel zachraňovat zaváhání svého kolegy na třetím úseku Frodeho Andresena, který klesl z vedoucí pozice kvůli dvěma trestným kolům až na třetí místo. Björndalen ale v závěru tradičně přepnul na vyšší rychlostní stupeň a do té doby vedoucího ruského finišmana Kruglova předjel.

SP pokračuje v pátek od 13:15 sprintem žen na 7,5 km. O den později se sprintu mužů zúčastní už i zkušený Roman Dostál, který minulý týden laboroval s bolavými zády.

Výsledky - štafeta 4x7,5 km:
1. Norsko (Svendsen, Hanevold, Andresen, Björndalen) 1:29:17,0 (2 tr. okruhy), 2. Rusko (Čerezov, Čudov, Jarošenko, Kruglov) -4,6 (0), 3. Německo (Gross, Rösch, Birnbacher, Wolf) -37,7 (0), 4. Švédsko -56,7 (1), 5. Rakousko -1:12,0 (0), 6. Francie -1:43,2 (0), ...8. ČR (Moravec, Šlesingr, Holubec, Vítek) -3:12,9 (3).
Průběžné pořadí SP (po 4 z 5 závodů):
1. Rusko 192 b., 2. Norsko 180, 3. Německo 178, 4. Rakousko 154, 5. ČR 137, 6. Francie 135.

Reklama

Související témata: