Hlavní obsah

Mazochův pád vyvolal mezi skokany rozporuplné reakce

KRAKOV/VARŠAVA

Sobotní hrozivý pád skokana Jana Mazocha při Světovém poháru v Zakopaném vyvolal debatu o riziku, kterému jsou závodníci vystavováni. Ostré kritice ze strany českého týmu čelil ředitel závodu Walter Hofer kvůli tomu, že v silném větru nechal odstartovat druhé kolo.

Článek

Názory na to, proč Mazoch upadl a skončil v bezvědomí, nebyly mezi trenéry a skokany jednotné. Podle některých hlasů doplatil jednadvacetiletý talent na nedostatek zkušeností.

"Foukalo ze všech stran. Jak je možné v takových podmínkách skákat?" rozčiloval se rakouský trenér české reprezentace Richard Schallert. U všech kolegů však podporu nenašel, což ho rovněž frustrovalo. "V takovéhle obří show nemůže člověk počítat se solidaritou trenérů. Ale vyvodím z toho důsledky a příště nepustím své svěřence na start," řekl novinářům po závodu, na který se přišlo podívat 50 tisíc fanoušků.

Schallert vinil z Mazochova zranění Mezinárodní lyžařskou federaci (FIS). "Pro FIS jsou výsledky a peníze důležitější než zdravý rozum," řekl. "Občas se stává, že vítr fouká z boku, zepředu nebo zezadu, ale v té době vítr vál ze všech stran. Jak se má v takových podmínkách skákat?" uvedl trenér.

Janda: Začínat druhé kolo byla hloupost

Hofer však odmítl možnost, že zástupci FIS podlehli očekávání diváků či tlaku televizních společností. "Žádný tlak nebyl. Někdy zapomínáme, že skoky jsou nebezpečný sport. Mezi prvním a druhým kolem se podmínky nezměnily. Žádné negativní hlasy nebyly, všichni závodníci chtěli skákat," tvrdil Hofer podle agentury SID po sobotním závodu, v němž nechal po Mazochově nehodě ještě chvíli pokračovat, než kvůli větru druhé kolo zrušil.

"Mazoch doplatil na nedostatek zkušeností," uvedla polská skokanská legenda Adam Malysz. "Jeho pád byl velmi nepříjemný, ale to je částečně součástí závodu, je to riziko závodníka," uvedl bývalý vítěz Světového poháru. "Byla to chyba skokana, Jan příliš vytočil lyži, která nabrala vzduch, což bylo příčinou pádu. Zkušenější závodník by si s takovými podmínkami poradil," řekl Malysz serveru gazeta.pl.

"Začínat druhé kolo v tak náročných podmínkách byla jednoduše hloupost," oponoval Mazochův týmový kolega Jakub Janda.

Schödler: Mazoch neměl šanci

S Malyszem souhlasil finský trenér norského týmu Mika Kojonkoski. "Takový je sport. Nehody se zkrátka čas od času stávají. Myslím, že zkušenější závodník by to i v takových podmínkách zvládl," řekl na adresu české naděje.

V podobném duchu mluvil bývalý trenér polské reprezentace Apoloniusz Tajner. "Je to zkrátka nehoda při práci. Takové se často stávají, ale hlavně na trénincích, mimo kamery," řekl Tajner v polské televizi TVP.

V době, kdy skákal Mazoch, foukalo ze všech stran. "Dostal se do větrného víru, nezkorigoval včas dráhu letu a později s tím již nemohl nic dělat," uvedl Tajner.

Podle trenéra švýcarského družstva Bernieho Schödlera potkaly Mazocha potíže v nejhorší možné části skoku. "Pokud nahoře fouká silný vítr, je to velmi nebezpečné. V horních 40 metrech musí být stabilní podmínky, jinak závodník v případu turbulence nemá žádnou šanci. To se bohužel stalo v sobotu Mazochovi," řekl trenér televizi TVP.

Reklama