Hlavní obsah

Zraněný skokan Mazoch bude v Krakově ještě několik dní

Stav českého skokana na lyžích Jana Mazocha, který v sobotu hrozivě spadl při závodu Světového poháru v polském Zakopaném, je vážný, ale stabilizovaný. Lékaři v Krakově se po další sérii vyšetření a konzultacích s doktory v Praze rozhodli, že českého reprezentanta do nemocnice ve Střešovicích ještě několik dní přepravovat nebudou.

Článek

"Převoz se uskuteční za čtyři až pět dní, lékaři se tak dohodli," řekl Baier. "Pokud transport není nezbytně nutný, je pro pacienta lepší, když v Krakově zůstane," uvedl.

Další tomografické vyšetření z dnešního dopoledne ukázalo, že skokanův stav se přes noc nezhoršil. Novinářům to řekla Anna Niedzwiedzká, mluvčí krakovské nemocnice, kam byl závodník po úrazu převezen. Jednadvacetiletý Mazoch má vážně poraněnou hlavu a otřes mozku. Zatím ale není jasné, kdy bude probuzen z umělého spánku. Mluvčí dopoledne hovořila o dnešním dnu, podle aktuálních informací však se lékaři rozhodli vyčkávat.

"Čeští i polští lékaři jsou v kontaktu a konzultují situaci. Zatím není rozhodnuto, kdy by mohl být probuzen," prozradil Baier. Jaká zranění Mazoch konkrétně utrpěl, se zjistí až po neurologickém vyšetření, kterému se však může podrobit pouze v bdělém stavu.

Převoz do Prahy si přála rodina, která se za skokanem do Krakova dnes odpoledne vydala. V autě byli Mazochův dědeček Jiří Raška, skokanova maminka Věra a přítelkyně Barbora, která je v pořádku ve čtvrtém měsíci těhotenství. "Raška se hned vrací, maminka s přítelkyní zůstanou v Polsku do převozu," upřesnil Baier.

O příčinách pádu českého skokana se po závodu přeli trenéři i Mazochovi kolegové. Rakouský trenér české reprezentace Richard Schallert kritizoval organizátory a Mezinárodní lyžařskou federaci, že nebyl přerušen závod, i když vítr foukal ze všech stran. Podle některých hlasů doplatil jednadvacetiletý talent na nedostatek zkušeností.

Reklama