Hlavní obsah

Polská prokuratura zkoumá, zda bylo možné předejít pádu Mazocha

VARŠAVA

Státní zastupitelství v Zakopaném začalo vyšetřovat, zda bylo možné předejít sobotnímu pádu českého skokana Jana Mazocha, jehož stav je stále vážný. Polská média spekulují o tom, zda na vině byla nezkušenost sportovce, či organizátoři Světového poháru, kteří nepřerušili závod, ani když vítr silně foukal. Případ také podle deníků ukázal, v jak žalostném stavu je polská záchranná služba.

Článek

"Musí se vyjasnit, zda to, co se stalo, někdo zavinil, nebo, zda to byla nehoda nezávislá na lidech," řekl dnes novinářům prokurátor ze Zakopaného Krysztof Knapik. Doplnil, že se státní zastupitelství již obrátilo na policii, aby zajistila zařízení, které zaznamenává sílu větru pod skokanským můstkem.

Polská policie nyní shromažďuje všechny důkazy k sobotnímu pádu českého skokana. Jako důkaz poslouží i záznam skoku z televize.

Úraz Mazocha vyvolal téměř ihned diskuze na české i polské straně o tom, zda je nutné skákat i za špatných povětrnostních podmínek. Ostré kritice ze strany českého týmu čelil ředitel závodu Walter Hofer kvůli tomu, že v silném větru nechal odstartovat druhé kolo.

Podle Malysze šlo o nedostatek zkušeností

Polská skokanská legenda Adam Malysz novinářům řekl, že Mazoch doplatil na nedostatek zkušeností. S jeho názorem nesouhlasí například rakouský skokan Thomas Morgenstern, podle nějž se měl závod ukončit již v prvním kole. "Bylo to příliš velké riziko," řekl listu Dziennik, který napsal, že organizátoři závodů v Zakopané dělali všechno pro to, aby Adam Malysz dokončil šílené závody na co nejlepším místě.

Drama v Zakopaném vyvolalo také diskuze o stavu polské záchranné služby. Mazoch byl po úrazu převezen sanitkou do Zakopaného a posléze opět sanitkou do nemocnice v Krakově. Vrtulník, který má lékařská pohotovostní služba v Tatrách, totiž není vybaven pro noční lety. K dispozici sice mají vrtulník horští záchranáři, ale ti nemohou převézt zraněného z nemocnice do nemocnice, použít ho mohou pouze pro záchranné akce v horách. Několik let již záchranáři tlačí na ministerstvo zdravotnictví, aby nesmyslné předpisy změnilo, ale neúspěšně, uvedl Dziennik.

Reklama