Hlavní obsah

Stav zraněného skokana Mazocha je nadále vážný

VARŠAVA/KRAKOV/PRAHA

Stav českého skokana na lyžích Jana Mazocha, který v sobotu hrozivě spadl při závodu Světového poháru v polském Zakopaném, je nadále vážný, ale nezhoršuje se. Z umělého spánku by mohl být podle úterních informací krakovské nemocnice, kam byl po úrazu převezen, probuzen nejdříve ve středu, spíš ale až ve čtvrtek.

Článek

Mluvčí nemocnice Anna Niedzwiedzká novinářům řekla, že se bohužel nezmenšil otok mozku, proto by bylo nebezpečné jedenadvacetiletého skokana vzbudit. Podle Mazochova manažera Jana Baiera by měli lékaři skokana probudit ve čtvrtek. Ještě v Krakově mu tentýž den provedou neurologická vyšetření, při nichž musí být pacient v bdělém stavu.

Polští lékaři jsou v kontaktu s doktory v Praze. Kdy bude skokan převezen do Čech, nadále není jasné. "Musíme od českých lékařů dostat písemné potvrzení, že ho chtějí přijmout a mají vše potřebné k jeho léčbě," uvedla mluvčí. "Musí se rozhodnout rychle, protože pro zdraví pacienta je výhodnější, aby byl převezen ve spánku," dodala. Převoz do Prahy si přála rodina, která se za skokanem do Krakova vydala.

Pacienta převezmou odborníci pražské Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN). Její mluvčí Magda Thomesová soudí, že o převozu se lékaři dohodnou ústně. "Je podružné, jakou formou se dohodnou, zásadní je, aby převoz nepoškodil pacienta," řekla ČTK. Po převozu bude Mazoch na ARO, kde budou jeho životní funkce trvale sledovat přístroje.

Lékaři zatím jen obecně

Mazoch má vážně poraněnou hlavu a otřes mozku, podle některých informací má v hlavě také krevní sraženinu. Jaká další zranění utrpěl, zjistí až neurologické vyšetření po jeho probuzení.

Přednosta neurochirurgické kliniky ÚVN Vladimír Beneš předpokládá, že z Krakova dostanou CT snímky pacientova mozku, další si udělají v průběhu léčení. Porovnání je důležité pro hodnocení vývoje stavu.

Mazocha dosud neviděl, takže se vyjádřil jen obecně. "Zranění mozku patří k nejvážnějším. I kdyby měl pacient zlomeno všech 400 kostí v těle, byl by na tom v zásadě lépe," řekl ČTK. Poruchu vědomí považuje za to nejhorší, je to projev závažného poškození mozku.

Při zranění hlavy se může vytvořit krevní sraženina v oblasti mozkových plen, může nastat pohmoždění mozku a výron krve do mozkové tkáně, nebo i povšechné poškození mozku. Při něm vypadá na snímku vše normální, přitom je pacient ve špatném stavu.

Lebka je uzavřený prostor a všechny tyto děje zvyšují tlak na mozek, druhotně nastává otok, který dále situaci zhoršuje. Snižuje se průtok krve mozkem, což startuje další nepříznivé děje. Někdy se podaří tlak snížit operací, například odstraněním krevní sraženiny.

Případ vyšetřuje zastupitelství v Zakopaném

Otok mozku a zvýšení nitrolebního tlaku lze ovlivnit příznivě léky a takzvaným umělým spánkem - zraněný je tlumen a dýchají za něj přístroje. V zásadě to hlavní, co mohou lékaři udělat, je dát organismu pohodlí a komfort, aby si mozek sám pomohl. "Ale zachránit oblasti přímo poškozené úrazem nelze," řekl přednosta.

"Případné narušení funkcí mozku se pozná, až když se nemocný přestane tlumit. Dá se říci, že co se jednou ztratí v mozku, je ztraceno navždy, změny jsou nevratné," uvedl. Pokud pacient po úrazu mozku přežije, stav se zejména u mladých lidí postupně lepší. Obvykle ale to, co do roka po úrazu zůstane, je trvalé.

Státní zastupitelství v Zakopaném začalo vyšetřovat, zda bylo možné pádu Mazocha předejít. Pokud vyšetřování ukáže, že na vině byl člověk, ředitel Světového poháru Walter Hofer by mohl jít do vězení.

V článku s titulkem: "Skákali, protože Zakopanému hrozil bankrot?" dnes polský deník Gazeta Wyborcza rozebírá příčiny, proč se skákalo i za větru. Připomíná, že u můstku bylo 20 000 fanoušků. S nimi mají organizátoři závodů nyní potíže, protože lidé jsou přesvědčeni, že se závody neuskutečnily, v sobotu i v neděli totiž byly přerušeny. Fanoušci proto chtějí vrátit vstupné.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články