Hlavní obsah

Mazoch mluví s lékaři a hýbe rukou, stav je ale stále vážný

Český skokan na lyžích Jan Mazoch, který po těžkém pádu v závodu v Zakopaném leží v nemocnici v Krakově, je při vědomí. Hovoří s lékaři, hýbe rukou, ale jeho stav je nadále velmi vážný. Lékaři 21letého sportovce již zcela probudili z umělého spánku, podle mluvčí krakovské nemocnice pacient sám dýchá. Do České republiky by skokan mohl být podle svého manažera převezen v polovině příštího týdne.

Článek

"Ale je to zatím jen odhad," řekl dnes ČTK Jan Baier. Mazocha společně s rodinnými příslušníky navštívil a potvrdil, že jeho stav se zlepšuje. "Na přítelkyni se dokonce usmál," uvedl Baier. "Plácl si se mnou rukou, stejně jako to děláme před skokem," dodal. Další informace nechtěl specifikovat s ohledem na přání rodiny. Do Krakova dnes dorazili Mazochova matka Věra, přítelkyně Barbora, která je ve čtvrtém měsíci těhotenství, i děda Jiří Raška, někdejší slavný skokan.

Mazochův stav se mírně zlepšil, neurolog Andrzej Szczudlik z polského ministerstva zdravotnictví nepotvrdil dopolední zvěšti, že pacient nereaguje na zvukové, dotykové ani vizuální kontakty. "Reaguje na vnější podněty," řekl Szczudlik podle serveru gazeta.pl. Mluvčí krakovské nemocnice Anna Niedzwiedzká uvedla, že Mazoch je schopen mluvit, ale odmítla se vyjádřit k tomu, zda sám hýbe končetinami. "Dýchá přes masku a nyní ho čeká dlouhodobé léčení a rehabilitace," řekla.

Mazoch byl v umělém spánku od sobotního večera, kdy byl ze Zakopaného po pádu v závodu Světového poháru převezen do krakovské nemocnice. Ve středu tomografický test ukázal, že otok mozku se začíná zmenšovat, proto lékaři rozhodli o jeho probuzení, přestali mu podávat léky, které ho udržovaly v kómatu. Proces trval několik hodin a Mazoch se definitivně probudil ve čtvrtek ráno. Nyní je schopen s lékaři komunikovat a dýchá sám.

Mazoch má vážně poraněnou hlavu a otřes mozku, podle některých informací má v hlavě také krevní sraženinu. Jaký je skutečný zdravotní stav českého sportovce, ukážou teprve následná neurologická vyšetření, která se podle Baiera uskuteční v pátek. Zatím je pouze jasné, že skokan nemá nic zlomeného. "Kdyby normální člověk spadl z takové výšky takovou rychlostí, měl by mnohočetné zlomeniny, ale Mazoch je mladý sportovec, jeho organismus si lépe poradí se zraněními," řekla dopoledne Niedzwiedzká.

Převoz je zatím v nedohlednu

Převoz Mazocha do Prahy se odkládá na dobu po vyšetřeních. Krakovská nemocnice nedostala zatím žádné potvrzení o tom, že by jej lékaři v Praze přijali. S tím je seznámena i rodina sportovce, která zpočátku transport požadovala. Pacienta převezmou odborníci pražské Ústřední vojenské nemocnice. Mazochova matka Věra, přítelkyně Barbora, která je ve čtvrtém měsíci těhotenství, i děda Jiří Raška, někdejší slavný skokan, do Krakově odcestovali. Do Polska odjel také Mazochův manažer Jan Baier.

Pádem Mazocha se zabývá státní zastupitelství v Polsku. Do pondělí by měla prokuratura rozhodnout, zda zahájí vyšetřování pro trestný čin, či případ odloží. O příčinách pádu českého skokana se po závodu přeli trenéři i Mazochovi kolegové. Někteří kritizovali organizátory, že nebyl přerušen závod, i když vítr foukal ze všech stran. Podle jiných hlasů doplatil jednadvacetiletý talent na nedostatek zkušeností.

Reklama