Hlavní obsah

Skokané budou závodit s myšlenkami na Mazocha

OBERSTDORF

S myšlenkami na svého kolegu a kamaráda Jana Mazocha budou závodit o víkendu v Oberstdorfu na Světovém poháru čeští skokané na lyžích. Jednadvacetiletý závodník leží v nemocnici v Krakově s vážnými zraněními po sobotním pádu v Zakopaném. Původně se v Německu mělo létat na mamutím můstku, ale vinou špatných sněhových podmínek organizátoři závod přesunuli na menší můstek s označením HS 137.

Článek

Vedle loňského vítěze Světového poháru Jakuba Jandy dnes do Oberstdorfu odjeli pod vedením reprezentačního kouče Richarda Schallerta také Roman Koudelka, Antonín Hájek, Jan Matura a jako pátý Ondřej Vaculík. Všichni budou skákat v páteční kvalifikaci, neboť v průběžném pořadí seriálu je nejblíže elitní patnáctce sedmnáctý Janda.

Nejlepší z českých reprezentantů potvrdil, že po Mazochově nehodě je těžké věnovat pozornost závodům. "Snažíme se to vypustit z hlavy a soustředit se na víkendové závody, ale úplně to nejde," řekl Janda před dnešním odjezdem. S kolegy z týmu stále sledují zprávy na internetu a v ostatních médiích. Jsou také v telefonickém spojení s Mazochovým manažerem Janem Baierem, který do Polska dnes odcestoval.

"Získáváme informace, kde to jen jde, ale snažíme se o tom moc nebavit," prohlásil Janda. Tuší však, že oprostit se od myšlenek na Mazocha půjde v závodu velice těžko. "Snažíme se na ten závod soustředit, ale není to nejrůžovější. Uvidíme v neděli, jak se nám to povedlo. A také uvidíme, podle toho, jak se Honzovi bude dařit," uvedl.

Janda před kontroverzním závodem v Zakopaném trénoval v Pragelatu a sliboval si vzestup formy. V Polsku se však pořádně neskákalo a vítěz Světového poháru neví, zda mu forma vydržela i do Oberstdorfu. "Závod je závod, trénink toho moc nenapoví. Snad budou v Německu dobré podmínky," řekl s odkazem na vydatné sněžení posledních dní.

Janda ladí formu na MS

Po návratu ze Zakopaného se doma věnoval fyzické přípravě. "Ještě mě z toho trochu bolí nohy," uvedl s úsměvem. Do mistrovství světa, které začíná na konci února v Sapporu, má ještě dost času na přípravu. V Japonsku bude obhajovat stříbrnou a bronzovou medaili. "Dá se udělat ještě hodně práce," konstatoval.

Skokany čekají do té doby ještě tři závody SP, údajně se uvažuje o čtvrtém dílu v Klingenthalu. Janda ještě neví, jestli se zúčastní všech. "Jak se dohodneme s Ritchiem," prohlásil Janda na adresu reprezentačního kouče. "Ale konečně začal padat sníh," řekl s úlevou.

V Oberstdorfu se bude skákat v pátek oficiální trénink a od 13:45 kvalifikace. Na tutéž hodinu jsou připraveny i oba víkendové závody.

Reklama