Hlavní obsah

Stav zraněného skokana Mazocha se zlepšuje

VARŠAVA

Stav zraněného skokana na lyžích Jana Mazocha se den po probuzení z umělého spánku razantně zlepšil. Český reprezentant podle zpráv z krakovské nemocnice, kde leží od sobotního těžkého pádu v závodě Světového poháru v Zakopaném, hýbe rukama i nohama a reaguje na hlasové podněty.

Článek

Jeho aktuální stav dokonce podle skokanova manažera Jana Baiera přiměl doktory, aby upustili od plánovaných neurologických vyšetření, která se měla uskutečnit.

Baier je i s rodinou skokana v Krakově a osobně Mazocha navštívil. "Čile komunikoval a zajímal se o miminko," řekl ČTK Baier. Na místě je totiž vedle rodičů a dědy Jiřího Rašky, slavného skokana na lyžích, i Mazochova přítelkyně Barbora, která je ve čtvrtém měsíci těhotenství.

Mazoch prý bez problémů mluvil a vzpomínal na to, jak s rodinou hráli o Vánocích stolní hry, a dokonce se chtěl jít vysprchovat. "Vypadá to s ním o mnoho lépe," prohlásil s úlevou Baier.

Příští týden do Prahy

Podle mluvčí nemocnice Anny Niedzwiedzké podstupuje jednadvacetiletý sportovec další léčbu a rehabilitaci. "Dochází ke stále intenzivnějšímu kontaktu s pacientem. Pozorujeme výrazné zlepšení jeho zdravotního stavu. Reaguje na hlas a pokud nedojde k nějakým nepředvídaným okolnostem, bude proces zlepšování nadále pokračovat," vyslovila mluvčí nadějnou prognózu.

Nezmění-li se současný trend, bude podle ní možné Mazocha převést v příštím týdnu do Prahy. "Lékaři se rozhodnou v pondělí, ale zatím to vypadá, že by v polovině příštího týdne mohl být převezen do České republiky," potvrdil Baier.

Mazoch má vážně poraněnou hlavu a otřes mozku, dosud nebyly potvrzeny informace, že má v hlavě krevní sraženinu. Stále je pouze jasné, že nemá nic zlomeného.

Reklama