Hlavní obsah

Dej mi pusu, řekl Mazoch přítelkyni

Václav ProcházkaSport.czPrávo

Optimismus stoupá. Pozvolné lepšení stavu vážně zraněného skokana na lyžích Jana Mazocha potvrdil v pátek večer jeho manažer Jan Baier. "Každou návštěvou je znát, že se to posouvá," sdělil s tím, že blízcí - maminka, přítelkyně Barbora i dědeček Jiří Raška mohou lyžaře pravidelně navštěvovat. Skokan už je schopen slovní komukace. "Báře dokonce řekl: Dej mi pusu," připomněl optimistickou scénu Baier.

Článek

Postupně se za skokanem chystají další rodinní příslušníci. "Lékaři doporučují krátké návštěvy. Kontakt a otázky mu procvičují poraněný mozek," uvedl manažer.

První kontakty se skokanem se odehrály už ve čtvrtek, kdy reagoval úsměvem na přitelkyni a plácnul si rukou s manažerem, na rozmluvy to ale ještě nebylo. "Naše přítomnost mu může pomoci," zadoufal Raška pro polské internetové zdroje.

Že se šíře kontaktu s pacientem rozšiřuje, plyne i z informací, které poskytla Anna Niedwiedzká, mluvčí zdravotnického zařízení, které po pádu v Zakopaném přesně před týdnem pečuje o českého závodníka. "Kontakt s pacientem je stále lepší," vyjádřila se mluvčí nemocnice, která má podle dostupných informací vybavení přinejmenším srovnatelné se špičkovými zařízeními u nás. "Z toho, co můžu posoudit, tak určitě," přisvědčil Baier.

Transport závodníka není na pořadu dne, čeká se na další zlepšení stavu. "Bude se to řešit po víkendu," uvedl Baier.

S myšlenkami na svého kolegu a kamaráda závodí o víkendu v Oberstdorfu čeští skokani. Nejlepší z nich Jakub Janda potvrdil, že po Mazochově pádu je těžké věnovat pozornost skákání. "Snažíme se to vypustit z hlavy a soustředit se na závody, ale úplně to nejde," řekl. S kolegy z týmu stále sledují zprávy na internetu a v ostatních médiích, jsou v telefonickém spojení s Mazochovým manažerem. "Ale snažíme se o tom moc nebavit," přiznal tísnivé pocity Janda.

Reklama