Hlavní obsah

Skokan Mazoch bude ve středu převezen do Prahy

Jan Mazoch bude ve středu převezen do Prahy. Stav zraněného skokana na lyžích, který vážně upadl při Světovém poháru v Zakopaném a chvíli dokonce bojoval o život, se zlepšil natolik, že lékaři proti jeho přesunu nic nemají. V úterý to řekl Mazochův manažer Jan Baier.

Článek

"Z lékařského hlediska neexistují žádné překážky, pacient může být převezen," řekl novinářům Marek Moskala, primář neurologie krakovské nemocnice, kde je český skokan hospitalizován.

Mazochův stav se den po dni zlepšuje a lékaři neváhají sáhnout k optimistickým prognózám o jeho návratu na můstky. "Ale rozhodně to není tak, že by byl už úplně v pořádku," upozornil Baier.

Mazoch se podle lékařů pohybuje sám, jen občas potřebuje pomoc zdravotní sestry. Trápí ho ještě mírná necitlivost ruky, která však prý velmi rychle ustupuje. Podobně jako otok mozku, po kterém zůstaly už jen nepatrné stopy.

Před média ještě nemůže

Český reprezentant si na svou účast při závodu v Zakopaném vůbec nepamatuje. Lékaři s pacientem provádějí různá cvičení paměti; Mazoch si podle Baiera vzpomněl na svou účast při závodech v Japonsku, kde se zúčastnil Kontinentálního poháru.

Aktuálně Mazochův stav zatím vylučuje, aby se objevil před médii a před kamerami. "Dostává se z toho pomalu, z pádu si nepamatuje vůbec nic. Ale už si vzpomněl, že je v Polsku," řekl Baier. "V současné době ještě nemá uspořádané myšlenky," komentoval manažer aktuální stav skokana, jenž se v úterý podrobil dalším testům. "Byly jen kontrolní, nenastaly žádné změny," dodal Baier.

Škola pro krakovské lékaře

Mazochův případ byl prý i školou pro krakovské lékaře. "Teď už to mohu říct. Po prvních vyšetřeních to vypadalo velmi zle. Ukazuje se ale, že pacienti i po tak vážných úrazech se mohou rychle zotavit," uvedl Moskala.

Skokanův případ přestalo řešit státní zastupitelství v Zakopaném, které neshledalo žádná pochybení. Podle jeho závěrů nebylo zranění způsobeno chybou organizátorů závodu a ani lékařů při jeho převozu do nemocnice.

Reklama