Hlavní obsah

České lékaře překvapil dobrý stav Mazocha

Lékaři z Vojenské nemocnice v Praze - Střešovicích byli příjemně překvapeni stavem zraněného skokana Jana Mazocha, který byl ve středu odpoledne převezen do české metropole z Krakova. Jednadvacetiletý závodník se zotavuje z těžkého poranění mozku, jež utrpěl před deseti dny při závodu Světového poháru v Zakopaném.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Zraněný skokan Mazoch při převozu do střešovické nemocnice

Článek

Mazocha přepravil do Prahy letecký speciál a po primárním vyšetření byl přijat na neurologické oddělení střešovické nemocnice. "Zde bude probíhat monitoring, komplexní léčba a rehabilitace jak fyzická, tak duševní," vysvětlil na středeční tiskové konferenci primář neurologického oddělení Jaroslav Elis.

Samotné lékaře překvapilo, že Mazochův stav je vzhledem k okolnostem zranění dobrý. "Je v překvapivě dobrém stavu. Díky péči polských lékařů, svému mladí, a také díky štěstí, které při tak těžkém pádu měl," upozornil Elis.

Jak dlouho si Mazoch v péči odborníků z Vojenské nemocnice pobude, nechtěli lékaři odhadovat. "To je velice předčasné. Neberte mě prosím za slovo, ale je možné, že doba léčení bude jeden až dva týdny," překvapil novináře Elis.

Spekulovat lékaři ani nechtěli nad tím, zda se bude nadějný skokan moci vrátit ke sportu. "I to je velice předčasné. Naším úkolem je vrátit jej především do běžného života," řekl Elis.

Zázračné zlepšení

Zlepšení Mazochova stavu je takřka neuvěřitelné. Po hrůzném pádu v Zakopaném totiž vyhlídky nebyly nikterak růžové. "Zcela určitě byl v ohrožení života," připomněl Elis. "Kdybychom dostali hned první snímky, byli bychom výrazně nervóznější. V tomto ohledu je třeba velmi ocenit práci polských lékařů," doplnil primář intenzivní péče chirurgických oborů Zbyněk Fuksa.

Podle lékařů je nyní pro Mazocha nejdůležitější klid. "Nečeká jej žádná operace. Postupně budeme odstraňovat drobné a věřme že přechodné poruchy mozku, k nimž po takových úrazech dochází. Vzhledem k vážnosti poranění, jsou ale ložiska relativně malá. Minimální jsou i poruchy pohybu, je neuvěřitelné, že při tom pádu nedošlo k poškození krční páteře a míchy," uvedl Elis.

Optimistické zprávy lékařů přijali s ulehčením i Mazochovi příbuzní. "Když jsem za Honzou přijel hned druhý den do Krakova, málem jsem ho nepoznal. Byl to nepříjemná pohled, samá hadička, dýchací a další přístroje. Už po pár dnech byla ale situace úplně jiná a dnes můžu říct, že to začíná být zase on," prohlásil skokanův dědeček Jiří Raška.

Podle olympijského vítěze z Grenoblu 1968 se Mazocha stále drží myšlenky na skákaní. "Přinesl jsem mu čokoládu a on ji odmítl s tím, že by přibral váhu. Taky už se ptal na soustředění v Liberci. A vzpomněl si i na olympiádu ve Vancouveru. Našemu týmu tam prý pomůže k vítězství," líčil s úsměvem.

Reklama